Премиерът засипа с похвали МВР за успехите по всички фронтове

Задържани са 288 кг хероин на граничния пункт "Капитан Андреево"

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов участва в петък на заседание на националното ръководство на МВР и засипа с похвали цялата борба с престъпността в държавата. Вътрешното министерство съобщи за нови големи удари срещу наркотрафика, борбата с корупцията в полицията, разкритите убийства и успешните операции срещу телефонните измамници.

Най-големият удар е на граничната полиция, която е задържала 288 кг хероин на пункта "Капитан Андреево". Наркотикът е открит на 14 април в камион с иранска регистрация, управляван от 36-годишен иранец, обяви МВР в петък.

Получател на стоката е била българска фирма, собственост на трима души с българско и турско гражданство. Товарът е пътувал от Иран към Пловдив. Под контрола на службите камионът е оставен да стигне Пловдив, където шофьорът е задържан заедно с човек, пристигнал специално, за да разтовари стоката - 40-годишен турчин.

Премиерът Бойко Борисов похвали полицията и определи като "рекордни" задържаните в последно време количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога. Премиерът каза, че контрабандата в страната е свалена до 5 процента (има такава статистика, но тя е за контрабандата на цигари – б.р.).

Премиерът напомни за това как служебният премиер Огнян Герджиков му е връчил папка за корупцията в специалните служби и борбата с контрабандата. В папката е имало напътствия кои хора трябва да се уволнят, за да потръгнат нещата. Според Борисов сегашните успешни операции отговаряли на "атаката с папката" на Герджиков

"Този път една стара слабост да се похвалим (предварително) за наркотици е преодоляна. Четири-пет дни, след като беше намерен наркотикът, тихо и без много шум имаше и задържани", каза премиерът.

През 2018 г. службите са задържали малко над един тон хероин (1020 кг), близо тон марихуана, 14.6 тона прекурсори за синтетични наркотици. От началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1.75 тона марихуана, над 217 кг кокаин, както и други наркотични вещества.

След дрогата Борисов рязко премина към темата за телефонните измами. Той даде идеята имотите на измамниците да се отнемат, за да се овъзмездят пострадалите, ако позволявал законът. Законът не го позволява, защото имотите се конфискуват изключително в полза на държавата.

"Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си", каза Борисов, но след това продължи в дух на оптимизъм: "Продължаваме да работим на пълни обороти. Много колеги работиха добре (по акцията срещу измамниците)".

В този контекст бе обявено, че е разбита група от телефонни измамници, която е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 година. Те са излъгали хора за 2 млн. лева. Това обаче не бе достатъчно за премиера, който изрази надежда полицията да продължи с успешните си удари и занапред.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че след разбиването на групата не е имало нито едно обаждане на румънски телефонни измамници в България.

След темата за измамите премиерът премина към убийствата. Той поздрави полицаите в София, Смолян и Ловеч за разкрити три умишлени убийства през последните няколко дни.

В този приповдигнат дух бе обявен удар срещу корупцията в самото МВР. Арестуван е ръководен служител от полицейския отряд за борба с тероризма (СОБТ), който е искал откуп за откраднат автомобил от луксозна марка. Сигналът е получен преди ден, направена е подготовка да се контролира срещата за откупа. Паричните средства са били описани, водено е било и скрито наблюдение.

Жената, от която е бил искан откупът, е отишла на мястото на срещата, а служителят на СОБТ е бил задържан.

Споделяне

Още от България