Премиерите на Сърбия и Косово отново се срещат в Брюксел

Катрин Аштън заедна със сръбското държавно ръководство

Сръбският премиер Ивица Дачич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат във вторник в Брюксел, потвърдили за агенция Танюг дипломатически източници от Европейския съюз.

Вероятно на срещата им щяла да присъства върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя в момента е на балканска обиколка, в рамките на която сряда е единственият ѝ свободен ден.

Диалогът между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС след осмия си кръг изпадна в застой заради разногласия за статута на сръбските общини в Косово, но междувременно сръбският и косовският премиер нееднократно изразиха готовност за продължаване на разговорите и приближаване на позициите.

Европейската комисия, която днес трябваше да представи доклад за напредъка на Сърбия и да даде препоръка за започване на преговори за членство на страната в ЕС, вероятно ще отложи представянето на доклада, за да даде време не Сърбия и Косово да приключат преговорите за нормализиране на отношенията си, казал за Ройтерс дипломат от ЕС.

Според него очакваният с нетърпение доклад за Сърбия ще бъде отложен с няколко дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?