Премиерите на Унгария и Полша ще обсъждат с лидера на италианската Лига нов съюз

Виктор Орбан (ляво) и Матео Салвини

Премиерите на Унгария и Полша ще обсъждат с лидера на дясната италианска партия Лига създаването на нов европейски политически съюз, съобщи унгарската телеграфна агенция МТИ, цитирана от Ройтерс.

Разговорите между унгарския премиер Виктор Орбан, лидера на Лигата Матео Салвини и премиера на Полша Матеуш Моравецки ще се състоят в четвъртък в Будапеща. Тримата ще дискутират създаването на съюз между Лигата, унгарската Фидес и полската "Право и справедливост" (ПиС). По-рано този месец "Фидес" напусна Европейската народна партия две години след като членството ѝ в нея бе замразено заради политики, които основното течение консерватори окачествява като авторитарни.

Националистическата политика на Орбан е смятана от мнозина за по-подходяща за малки европейски блокове, стоящи вдясно от ЕНП, например "Европейски консерватори и реформисти", където членува ПиС, или "Идентичност и демокрация", където са френският "Национален сбор" и италианската Лига. Орбан е казвал, че е преговарял със сродни на Фидес партии за създаването на нова група в Европейския парламент. По думите му тази група ще е против навлизането на мигранти и ще брани традиционните семейни ценности.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа