Премиерите-социалисти стискали палци на Пламен Орешарски

Имаме много категорична подкрепа от премиерите-социалисти, от  председателя на Европейския парламент, всички стискат палци за избора на Пламен Орешарски за министър-председател. Това заяви късно в сряда председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след срещата на лидерите на Партията на европейските социалисти в Лайпциг. В нея участва и номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски.

Станишев посочи, че е говорил с президента Росен Плевнелиев и е заявил готовността на Коалиция за България да вземе  проучвателния мандат веднага след като следобед Бойко Борисов го върне. Пламен Орешарски е готов още днес да вземе мандата за съставяне на правителство и в рамките на няколко дни да излезе  със структурата и състава на Министерския съвет, заяви лидерът на БСП, цитиран от БТА. Според него България час по-скоро се нуждае от работещо правителство.

Има две партии, които досега са заявили подкрепа за програмен кабинет и за кандидатурата на Пламен Орешарски. Днес в 13.00 часа след консултациите при президента имаме среща с ДПС и ще започнем разговори по съдържанието на програмата, съобщи Станишев.

Пламен Орешарски съобщи, че все още не е разговарял с никого за министерски постове, но за сметка на това имало доста широк кръг от хора, които ще покани. По думите му дори някой да откаже, защото това не е много благодарна работа, има алтернативи.

Според Орешарски има смисъл да се говори с всички в някаква степен влиятелни обществени формации при съставянето на кабинета. Те могат да участват с идеи, а защо не и с експерти, ако не на титулярни места, то на заместници, смята той.

По повод вчерашното изслушване в парламента на тема "енергетика", Орешарски изрази опасения, че българската енергетика е във фактически фалит и само това, че част от участниците в системата са тип естествени монополи, засега възпрепятства тя да е и в юридически фалит.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?