Премиерката на Естония призова Европа да възпре Русия

Кая Калас и Еманюел Макрон по време на вчерашната им среща в Париж, Сн. ЕПА/БГНЕС

ЕС трябва да даде ясно да се разбере на Русия, че тя ще трябва да плати висока цена, ако действа срещу Украйна. Това заяви украинската премиерка Кая Калас пред Ройтерс по време на посещение във френската столица.

Калас призова блока да действа бързо по въпроса как да бъде разубедена Москва да предприеме нещо.

"Споделяме безпокойството относно струпването на руски военни около украинската граница", каза Калас след среща с френския президент Еманюел Макрон. "Следователно е много важно да дадем ясно да се разбере, ние от европейска страна, че цената за предприемане на каквито и да е стъпки спрямо Украйна ще бъде толкова висока, че тя ще има действието на разубедително средство и ще накара Русия да премисли намеренията си", допълни тя.

Според Калас ЕС и САЩ трябва да се договорят относно общ начин на разубеждаване, защото миграционната криза на беларуско-полската граница, смяната на властта в Германия и приближаването на френските президентски избори може да са условията за "перфектната буря" за руския президент, по време на която той да се опита да подложи на изпитание решимостта на ЕС.

Според Калас все още има още много средства за действие от типа санкции, които биха могли да накарат Путин да премисли два пъти намеренията си.

Естония споделя граница с Русия. Миналата седмица страната привика 1700 резервисти на военно учение, включващо и издигане на ограда от бодлива тел по 40 километра от границата ѝ с Русия. Тогава Калас поясни, че Естония се подготвя в случай на подобна миграционна криза на границата ѝ, като тази по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус. Засега няма признаци, че мигранти са насочвани през Русия към Естония, а страната няма обща граница с Беларус.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?