Премиерска намеса слага край на спора на “Булсатком“ с бТВ и ТВ7

Продължаващият месец спор на сателитния оператор “Булсатком“ с медийните групи на бТВ и ТВ7 за излъчването на програмите им се очаква да приключи в сряда след намесата на премиера Бойко Борисов. Това съобщи министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски пред журналисти след заседанието на правителството.

 

"По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни под егидата на министерството на транспорта заедно с Комисията за регулиране на съобщенията положихме много усилия, за да бъде решен спорът между "Булсатком", бТВ и ТВ7", каза Московски. До думите му преговорите по подписването на договори за излъчване на телевизионните програми на двете медии са в крайната си фаза и се очаква да приключат до края на деня.

 

По думите на министъра държавата се намесила по изрично настояване на спорещите страни да се вземат мерки за борба със сивия сектор сред кабелните оператори. Съставена била работна група с представители на Комисията за регулиране на съобщенията, НАП и МВР, която ще се заеме с изчистването на проблема. “Надявам се да се възстанови излъчването на телевизиите", допълни Московски.

 

"Нашият ангажимент заедно с комисията е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.

 

Спорът за излъчването на програмите на “БТВ Медия груп“ в мрежата на “Булсатком“ тръгна около коледно-новогодишните празници, тъй като двете компании не успяха да се споразумеят за цените, на които ще става разпространението на сигнала на телевизиите. От бТВ поискаха по-големи такси и обвиниха доставчика, че укрива абонати, а “Булсатком“ се оплакаха от налагана им ценова преса. На 2 януари бе спрян сигналът на програмите на бТВ, а към спора на 12 януари се присъедини и ТВ7 със същите мотиви.

 

Миналата седмица бТВ обяви, че подновява предложението си за съвместна дейност с "Булсатком" на базата на нова, по-изгодна оферта, но срокът за реакция по нея беше 21 януари.

 

Преди два дни сателитният оператор отвърна с предложение да възстанови излъчването на програмите до приключването на преговорите.

 

Намесата на Борисов за помиряването на оператор и медии идва на фона на заявлението му, че не се меси в работата на медиите в страната и че по времето на ГЕРБ няма създадени нови вестник, телевизия или медийна група.

 

Тогава той смяташе, че става въпрос за търговски спор, в който държавата няма място.

Споделяне

Още по темата

Още от България