Премиерски съветник, бивши и сегашни депутати на прокурор за замени в Шуменско

Бивши депутати, сред които и настоящият съветник на премиера Бойко Борисов – Светослав Спасов, са придобили апетитни земи край Шумен чрез "съмнителни“ замени. Това обяви в сряда областният управител Димитър Александров. За случаите е сезирана прокуратурата в Шумен, а 41-те замени са правени в периода между 2005 и 2009 г. при управлението на тройната коалиция.

"Ниви в отдалечени села като Становец и Струина са били заменени за парцели на изходите на Шумен. Сделките на частни земи за терени от Държавния поземлен фонд ", обясни Александров.

Чрез тази схема земи са придобили бившият депутат от Шумен Светослав Спасов, който миналия мандат на НС влезе от листата на НДСВ, но по-късно се отцепи, стана независим и сега е съветник на премиера Борисов.

В сигнала до прокуратурата са включени още депутатът от ДПС Гюнай Сефер, общинският лидер на ДПС в Шумен Гюнай Тефик, които са придобили земи на главните пътища в посока Варна и Бургас, както и в района на изхода към квартал "Макак".

Най-голям терен от 164 декара е придобила Зюбейде Халилова. Името ѝ се свързва с бившия депутат от ДПС Метин Сюлейманов.

"Разследващите органи ще кажат дали има нарушения или не. Заменките се правят, за да подпомагат бизнеса, селското стопанство, за да се развиват по-добре", коментира още областният на Шумен, като уточни, че сигналът има за цел да установи дали има замени, които са били направени по схемата "кон за кокошка“.

"Страшното е тогава, когато са правени заменки, при които земя от отдалечено място срещу 150-200 лв. се предоставя срещу такава, която е на много атрактивно място, тоест стойността на разликата при едното и другото е в пъти", допълни Александров.

В сигнала фигурират още имената на Георги Колев, настоящ депутат от ДПС, и Кахри Ибрахим, бивш кмет на Венец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?