Премиерски съветник поема Столичната агенция за приватизация и инвестиции

Фандъкова изтегли хората си, ще плаща допълнително на съветниците

Премиерски съветник поема Столичната агенция за приватизация и инвестиции

Пълна промяна в ръководството на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) прави Столичният общински съвет (СОС).

Съветникът на премиера Бойко Борисов по време на първия му мандат Христиан Петров ще бъде избран за главен изпълнителен директор на предстоящата сесия в четвъртък. За изпълнителен директор е предложен бившият кмет на район "Красно село" Пламен Църноречки. Това става ясно от доклада на вносителя Николай Стойнев (ГЕРБ), който отскоро оглави надзорния съвет на СОАПИ.

Досегашният главен изпълнителен директор Марин Христов напуска, както и двамата "вечни" изпълнителни директори Зоя Йорданова и Любка Ганева, които са в ръководството на СОАП от създаването на агенцията през 1992 г.

За първи път Фандъкова изтегли хората си от СОАПИ

Промените в агенцията стават на час по лъжичка като целта е оправдаване на съществуването на агенцията. Малко преди Коледа СОС подмени надзорния съвет. Така за първи път от създаването му кметът няма свои представители в този орган. Обикновено членове на надзорния съвет бяха заместници на кмета или шефове на дирекции и общински съветници, разпределени на квотен принцип, като в различни периоди броят им е бил между 9 и 12 души.

Настоящият надзорен съвет също заложи на квотния принцип, но този път изненадата беше липсата на представители на Столична община. Така квотите бяха разпределени за съветниците по следния начин - ГЕРБ – петима, Реформаторския блок – двама, БСП – един, и "Патриоти за София" ("Атака" и ВМРО) – един.

Новият председател на надзорния съвет е Николай Стойнев, който минава за близък до кмета Йорданка Фандъкова. Стойнев е зам.-председател на СОС от ГЕРБ. Той смени Валя Чилова, която досега оглавяваше приватизационната агенция и минава за човек от обкръжението на бившия председател на СОС Андрей Иванов. Чилова остана и в новия надзорен съвет.

Заместник на Стойнев е бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков. Сега той е представител на гражданската квота на Реформаторския блок.

Останалите членове на надзорния съвет са Зафир Зарков (ГЕРБ), Искра Ангелова (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП), Карлос Контрера (ВМРО), Радослав Абрашев (СДС) и Татяна Георгиева (ГЕРБ).

Единствената политическа формация, която не се е възползвала от опцията да осигури допълнителен приход на съветниците си, е група "Пет". В нея влизат представителите на "Движение 21" на Татяна Дончева, "Глас Народен" на Светльо Витков и "Зелените".

Приватизация и още нещо

Другата промяна е добавянето на думата инвестиции и агенцията вече е СОАПИ.

Новото инвестиционно звено беше лансирано през лятото на 2015 г. преди местните избори. Идеята е да се даде нов живот на агенцията и тя да започне да работи за привличане на инвеститори, като ги улеснява в процедурите чрез обслужване на едно гише и персонален служител, който да ги превежда през тромавите административни процедури. Ще има и звено за подпомагане на малкия и среден бизнес.

Двете нови структури са по подобие на работещите към икономическото министерство – Българска агенция за инвестиции и Агенция за развитие на малките и средните предприятия.

Очаква се преструктурирането на СОАПИ да стане следващия месец, като предложението ще бъде подготвено от новите директори – 32-годишният Христиан Петров и Пламен Църноречки.

Младият Христиан Петров е завършил Сорбоната. Има дипломи и от Института по политически науки във френската столица, Националната школа по администрация в Страсбург и Московския държавен институт по международни отношения.

По негови думи е работил към политическия кабинет на френския премиер като анализатор в отдела за външнотърговска политика на ЕС.

През 2009 г. в Париж се запознава с Бойко Борисов, който все още е кмет, а след като става премиер се присъединява към политическия му екип. Преди три години решава, че иска да работи за частния сектор. Получава финансиране от фонда за стартиращи компании Elevan и така преди три години правят Kidamom, което е видеоуслуга за деца, чрез която срещу месечен абонамент те гледат анимационни и образователни филми. Собственик е и на консултанската фирма "Травел 1".

Сега пред Петров е предизвикателството да реформира СОАПИ, която през последните 25 години единствено е продавала имоти на общината.

Споделяне

Още от Бизнес