Преминаването на ДКСИ в ДАНС притеснява НАТО

Скандали има в ДАНС, а не в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Нито един скандал не е свързан с комисията. Това заяви в четвъртък председателят на ДКСИ Цвета Маркова. Пред телевизия Про БГ тя обяви, че в НАТО има притеснения от евентуалното преминаване на ДКСИ в ДАНС, тъй като това можело на попречи на членството на България в алианса.

Ние трябва да защитим националния си интерес, инфантилно е да чакаме някой външен фактор да дойде и да ни каже "не правете това и онова", подчерта председателят на комисията.

Според Маркова, ако комисията и агенцията се слеят, това би увеличило допълнително проблемите в ДАНС, защото ще се наложи агенцията да работи с огромен обем от информация. "Има много документи за обработка. За 7 години съществуване, ДКСИ е обработила 60 хиляди архивни единици", обясни Маркова.

Тя съобщи, че само от миналата година досега има 8 осъдителни присъди за изтичане на информация. До момента няма представители на новата власт, които да са получили отказ за достъп до класифицирана информация и за достъп до документи на НАТО и ЕС, каза Маркова и добави, че Методи Андреев и Атанас Атанасов допълнително генерират напрежение.

Споделяне

Още от България