Преминаването на ГДБОП към ДАНС е блокирало борбата срещу наркотиците

Преминаването на ГДБОП от МВР към ДАНС е довело до няколкомесечна липса на активност и е забавило работата по разследванията. Това се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година.

В документа пише, че агенция "Митници", която се под управлението на финансовото министерство, може да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки (като цигари), отколкото за борба с трафика на наркотици.

В резултат количествата на хероина, които са били иззети по границата на България в първите месеци на 2013 година, са били сравнително малки. През август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

В доклада, цитиран от агенция "Фокус", се посочва още, че през 2013 година българските власти са конфискували нови психоактивни вещества, включително над 80 килограма вещества при граничния пункт в Русе.

Според САЩ през 2013 година България е продължила да бъде маршрут за трафика на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа.

Мрежи за трафик на наркотици с връзки в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа.

Посочва се още, че България има стратегическо положение на балканския път за нелегални вещества и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

Вътрешното производство на наркотици е свързано предимно с отглеждането на канабис, който е предназначен най-вече за продажба на местния пазар. В България се произвеждат още синтетични наркотици, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местния пазар, се посочва в доклада.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?