Преносимостта на мобилните номера остава за догодина

Плахи надежди за преносимост на мобилните номера от догодина и на фиксираните – от януари 2009 г., поражда Законът за електронните съобщения (ЗЕС), който бе приет миналата седмица и чака указ на президента за обнародване. Ако държавният глава не наложи вето върху документа, който се оспорва от някои депутати заради гаранциите, получавани от БТК за задържане на големите клиенти, ЗЕС може да бъде обнародван до седмица след указа.

Това ще даде правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да наложи на мобилните оператори своите правила за преносимост на номерата. В момента изработената от регулатора спецификация е пожелателна и “Мобилтел” оспорва пред съда компетентността на КРС за изготвянето на документа. Така възможността за клиентите да сменят мобилния оператор, запазвайки номера на телефона си, се задържа пети месец, въпреки че трябваше да е факт от 1 януари 2007 г., съгласно договора за членството ни в ЕС.

Ако забавянето продължи и догодина, Европейската комисия ще започне процедура срещу България за неспазване на ангажимент, заяви в сряда членът на КРС Петър Рендов след представянето на закона от парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации в сряда.

Според него обаче има възможност мобилните оператори да се разберат за прехвърлянето на абоната в друга мрежа, запазвайки номера. Проблемът е в цената, която трябва да плаща новият оператор на телекома, който му прехвърля номера. Според анализите за разходна ориентираност на услугата в Европа цената варира от 0 до 20 евро, каза Рендов.

Проблемът има шанс да се реши след избора на легитимен председател на КРС, стана ясно на пресконференцията. Мандатът на сегашния шеф Георги Александров изтече още в края на миналата година, но заради новия закон избора на негов наследник се задържаше. Комисията трябва да се попълни и с един член, след като Зина Трифонова подаде оставка през януари 2006 г. Сложни кадрови игри и липсата на фиксиран срок за избор на членовете на КРС оставиха мястото на юристката вакантно и до днес.

В ЗЕС обаче е фиксирано, че при изтичане на мандата на член на КРС или при напускането му, в срок от месец трябва да бъде избран нов, каза Йордан Мирчев (НДСВ), председател на комисията по транспорт и телекомуникации в Народното събрание. Членовете с неизтекъл към момента на влизането в сила на новия закон мандат ще си го доизкарат.

Това означава, че до към началото на юли би трябвало премиерът, от чиято квота се избира шефът на КРС, и парламентът, който дава кандидатурата за овакантеното от Трифонова място, да дадат своите имена. Мирчев отказа да коментира вариантите на Народното събрание, но сред депутатските среди се спрягаха лобистки опити за назначение именно на жълтия шеф на транспортната комисия, но като председател. Шансовете му за това обаче са нищожни.

След комплектоването на КРС, тя заедно с Комисията за защита на конкуренцията трябва да анализират създадените с новия закон 18 сектора на телекомуникационни услуги, които включват и интернет и кабелните оператори, свързаността между операторите, съответно на едро и на дребно. Двата регулатора ще преценят кои са операторите със значително влияние върху съответния пазар, чиято дейност ще се следи по-стриктно. Ще се изследва и наличието на конкуренция на съответния подпазар и ако няма, трябва да набележи мерки за развитието ѝ. Това ще отнеме между 12 и 18 месеца, заедно с одобрението на ЕК и регулаторите на останалите страни-членки.

По повод избухналия при приемането на текстовете на закона скандал със записания термин “усукана  метална двойка”, гарантиращ на БТК запазването на големите клиенти, Рендов коментира, че има известни основания за притеснение от формулировката, но предстоял нов регламент на Европейския съюз във връзка с оптичните кабели. Дефиницията е без значение за дейността на телекомите, а е от значение за предвидимостта на инвестициите, каза членът на КРС. Според него през септември ЕК трябва да събере  мненията на телекомите в Европа и страните членки, преди да изготви нов регламент, който се очаква да създаде европейски регулатор в сектора и да предвиди механизъм за поевтиняване на роуминг услугите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес