Преносимостта на мобилните номера отново се забатачи

Преносимостта на мобилните номера отново се забатачи

Забавеното с осем месеца въвеждане на преносимостта на мобилните номера е на път съвсем да се забатачи, въпреки опитите на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и двама от тримата оператори да изпълнят изискването на Европейския съюз. Това стана ясно в четвъртък, след като ден по-рано на среща по изпълнението на ангажимента в дадения от КРС срок – 22 септември, "Мобилтел" предложи нова процедура за преносимостта, различна от тестваната от "Глобул" и "Вивател". Освен операторът с най-голям пазарен дял, който се очаква да е най-потърпевш от запазването на номера след прехвърлянето към друга мобилна мрежа, е обжалвал пред съда решението на КРС, с които комисията задължава телекомите до 22 септември да се разберат за преносимостта.

След като от края на миналата година М-Тел единствено оспорва решенията на регулатора по преносимостта и избягва ясна позиция по процедурата, в сряда операторът оповести, че иска нова процедура, защото сегашната  рискувала конфиденциалността на личните данни на клиентите чрез възможността за размяната им по факс и и-мейл не само в официалните офиси на операторите, но и при дистрибутори и търговски представители. Според "Мобилтел" абонатът може да бъде ощетен, защото не бил спазен принципът първо да се деактивира потребителят, който иска да смени мрежата, от досегашния си оператор, а после да се включи в новата мрежа. Така той можело да се тарифира и от две мрежи за неопределено време.

Предпоставки за финансови злоупотреби създавала и идеята заявлението за смяна на оператора да се прави при предпочетения телеком, а не при този,от когото се отказва абонатът. Така потребителят нямало да бъде информиран за евентуални неустойки за отказа от оператора, посочват от М-тел.

Хаос при обслужването на клиентите щяло да създаде и липсата на ограничение за максимален брой номера, които могат да се пренасят за един ден.

От "Мобилтел" обявиха, че КРС и другите двама оператора са се съгласили да коментират нова процедура.

Според участници в срещата идеите на М-Тел ще бъдат разгледани и ако предложенията са разумни и съответстват на европейската практика, те могат да бъдат приети и то в срока до 22 септември.

От "Вивател" обаче заподозряха конкурента си в опит да проточи още във времето преносимостта. В разпространено от най-младия оператор съобщение се посочва, че извършените тестове между неговата мрежа и тази на "ГлоБул" не показват възможности за ощетяване на клиентите.

"Мобилтел остава единственият оператор, който до момента не се  съобразява с нито едно решение на регулатора и с всички свои действия на практика блокира процеса. Мобилтел отказа да въведе в срок необходимите промени в общите условия за взаимоотношения с потребителите си. Без да изложи конкретни причини най-старият оператор отказа да участва в процеса по разработване на процедурата, както и да подпише заедно с другите два мобилни оператора съгласувана от КРС документация за преносимостта на номерата. Има сериозна опасност процесът да бъде върнат с година и половина назад, тъй като едва вчера Мобилтел за пръв път поставя условията си, за да започне диалог с другите два мобилни оператора", се посочва в становището на "Вивател".

От там заявиха още, че заедно с "Глобул" са инвестирали над 3 млн. евро за преносимостта на номерата.

На срещата в сряда са били обсъдени още тарифите за административните разходи на компаниите по прехвърлянето на номерата в друга мрежа, които според регламента трябва да плаща новият оператор на клиента на стария телеком. Готов е процентът и точните тарифи, съобщиха участници в разговорите.

Следващата седмица ще се състои следващият кръг от преговорите между КРС и оператори.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?