Преориентира ли се България от Москва към Вашингтон?

Преориентира ли се България от Москва към Вашингтон?
Ще направи ли България решителен завой от традиционните си връзки с Русия към по-тесни връзки със САЩ? Този въпрос анализира в обширен материал аналитичната агенция "Стратфор", публикуван в блога на списание "Форбс".

"Българският премиер Бойко Борисов обяви в петък, че България се отказва от проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис" на стойност 1-1.5 млрд. долара и че изграждането на планираната по руска технология АЕЦ "Белене" се замразява.

Коментарът бе неочакван и изненада дори енергийния министър от кабинета на Борисов, който, помолен за коментир, заяви, че "не може да повярва", че премиерът му е казал нещо подобно.

В драматичен обрат, оставил цяла Европа объркана, Борисов оттегли изявлението си за "Бургас-Александруполис” часове по-късно, коментирайки, че "българското правителство не е взело крайно решение за изграждането на петролопровода.

Изявленията, макар и доста противоречиви, поставят под въпрос отношенията между Москва и София, тъй като Русия трябваше да играе ключова роля и в двата проекта, коментира изданието. Последното решение - или по-скоро объркването около решението - да се отмени единия и да се замрази втория от двата основни руски инфраструктурни проекти може да е индикация, че София предприема сериозна промяна в мисленето си. И може би показва, че българското правителство е сериозно раздвоено между своята роля в НАТО и специалните връзки с Москва, посочва "Стратфор".

По-нататък се казва, че отношенията на България със САЩ са очевидно във възход, което обаче поражда въпросителни относно дълголетните връзки на София с Москва, датиращи още от времето на Руско-Турската война и базиращи се на културни и религиозни връзки.

Няма основания за съмнение в обясненията на София относно позицията ѝ по тези инфраструктурни проекти, пише "Стратфор" и допълва, че тази позиция идва след идеята за разполагането на елементи на американска противоракетна отбрана (ПРО) в страната, и след двудневната визитата на директора на ЦРУ Леон Панета у нас, ухажван от цялото правителство по време на престоя му.

Проблемът на България е, че страната е с малко опции за действие. Като член на НАТО, София е обградена от съюзници на Алианса. Неангажираността на Русия към Балканите принуждава София да доказва на Вашингтон, че е важен съюзник, също както традиционните си съперници на север и на юг в региона. Въпросът е дали българските политици могат да си позволят подобен завой. Декларацията на Борисов и последвалата я "отмяна" означава, че все още има много вода да изтече, докато София направи своя окончателен избор, заключава "Стратфор".

Споделяне

Още по темата

Още от