Преосмисляне на края на комунистическия блок

"След 1989 г. Какво се промени и какво остава същото при новата реторика?"

е темата на публичната лекция, която чешкият социолог ИВО МОЖНИ ще направи в Центъра за култура и дебат "Червената къща" на 12 юни 2003 г. (четвъртък) от 17 часа.

Защо социализмът, който просъществува толкова дълго беше разрушен така леко и внезапно? Защо даже членовете на Партията искаха отстраняване на системата, от която имаха ползи? Какво всъщност доведе до разпада на системата?

Това са само част от въпросите, на които Можни дава отговор в известната си книга "Защо така лесно - някои семейни аргументи на нежната революция".

Книгата излиза през 1991 година в Прага. Първото ѝ англоезично издание е едва през 1999 година. В изследването си Можни оспорва някои от наложилите се на Запад интерпретации за рухването на социализма, известни от анализите на Тимоти Гартън Аш, който нарича 1989г. "годината на чудесата".

Освен публична лекция на Иво Можни, организаторите от Центъра за култура и дебат "Червената къща" и Института за критически социални изследвания предвиждат и премиера на българския превод на книгата му, издадена от издателство Изток-Запад.

Иво Можни ще бъде представен на българската аудитория от социолога Деян Деянов, от Института за критически социални изследвания, Пловдив. Можни ще вземе участие в "Месеца на етносоциологията", организиран от Института за критически социални изследвания в Пловдив, посветен на паметта за социализма.

Проф. Можни е социолог, декан на Департамента по социални науки в Университета Масарик, Бърно, Чехия.

Роден е на 31 август 1932, доктор по философия от 1967 г. в Карловия университет, Прага. Работи в областта на социалната промяна, социологията на семейството, социалните политики, бедността и висшето образования

За повече информация: Ирина Недева, Център за култура и дебат "Червената къща", тел.988 81 88.

>> програма 9 - 15 юни

Споделяне

Още от България