Преоценени активи изкараха неработещата ТЕЦ "Варна" на 60 млн. лв. печалба

Преоценени активи изкараха неработещата ТЕЦ "Варна" на 60 млн. лв. печалба

Неработещата от началото на 2015 г. поради несъответствие с екостандартите ТЕЦ "Варна" отчете нетна печалба от 60 млн. лева за 2017 г. Новият ѝ собственик - бившият транспортен министър и приближен до ДПС Данаил Папазов, получава 30 млн. лв. дивидент, с което на практика си връща част от вложените средства в сделката с чешката ЧЕЗ за въглищната централа. Това сочи годишният финансов отчет на дружеството, което се кани да се върне на енергийния пазар от 1 юли, цитиран от вестник "Капитал".

Плановете на Папазов са да участва в търговете за студен резерв, провеждани от "Електроенергийния системен оператор", който също от средата на годината ще бъде повишен от сегашните 500 МВ на 650 МВ. Той искаше да продава електроенергията от ТЕЦ "Варна" и на регулирания пазар на бита, но внесена поправка в последния момент преди окончателното гласуване на Закона за енергетиката отряза от сигурния пазар електроцентралите с цени, надвишаващи с повече от 10 процента прогнозната пазарна цена за съответната година, която ще се определя от енергийния регулатор. Пазаров бе обявил, че подготвяните за работа и преминаващи на природен газ три блока ще играят и на свободния пазар.

Постигнатият след смяната на собствеността положителен финансов резултат се дължи основно на преоценка на дълготрайните активи, които поскъпват от 10 млн. лв. през 2016 г. на 275 млн. лв. Отчетените приходи също нарастват от 3 на 65 млн. лв., независимо че централата въобще не е работила. Загубата от 5 млн. лв. пък става печалба от 60 милиона, посочва изданието.

Променената счетоводна политика за оценка на активите реално позволява на Данаил Папазов да изтегли почти всички налични пари по сметките на дружеството, които са били около 43 млн. лева. Веднага след това над 39 млн. лв. от тях са предоставени като заеми на свързани лица, без да е ясно на кое точно дружество. А в началото на тази година изглежда са върнати обратно, защото на 9 март е бил разпределен дивидент в размер на 30 млн. лева.

Освен това, вдигайки стойността на дълготрайните активи, в бъдеще ще има големи разходи за амортизация, т.е. ще се намали печалбата и дължимият корпоративен данък.

В подготовката си за възобновяване на дейността на централата – вече на газ, са обявени 13 обществени поръчки за ремонт на ІV и V блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?