Препили и ранени от бомбички и оръжие напълниха традиционно ”Пирогов” в новогодишната нощ

Над 200 000 пациенти, 15% от които неосигурени, са потърсили спешна помощ през изминалата година

Препили и ранени от бомбички и оръжие напълниха традиционно ”Пирогов” в новогодишната нощ

Около 1000 пациенти са преминали по Нова година през института за спешна помощ ”Пирогов”, като традиционно преобладават злоупотребилите с алкохола, ранените от бомбички и оръжие, както и пострадали от поледицата.

От ”Пирогов” традиционно отчетоха натовареността си по празниците, като съобщиха, че най-натоварено е било в травматологичния кабинет  поради метеорологичната обстановка и бомбичките, които продължават да са основно забавление в новогодишната нощ.  

”В травматологичният кабинет са приети 35 пациенти за лечение. От тях 8 са с наранявания вследствие на бомбички или взривни вещества. Има един прострелян с газов пистолет пациент в областта на коляното и един прострелян с боен пистолет в областта на подбедрицата", обобщи началникът на травматологичната клиника доц. Асен Балтов.

Традиционно голяма група пациенти са приети в токсикологичния кабинет. ”За разлика от миналата година, тази имаме 6 деца, приети с между 1 и 2 промила алкохол в кръвта, най-вече между 12-14-годишна възраст след злоупотреба с алкохол. В хирургичният кабинет са преминали 14 пациенти", каза Балтов.

От най-голямата болница за спешна помощ направиха равносметка и за изминалата година - общо 210 000 души са потърсили спешна помощ, като 15% от тях са били неосигурени.  

За лечение са били приети 45 350 души, като 14 500 от тях са били от цялата страна, а останалите – от столицата.

Балтов съобщи, че 10% от приетите за лечение са били неосигурени , като в периода на лечение са започнали да се осигуряват, но въпреки това за сметка на болницата е останала терапията на 280 пациенти на стойност 270 хил. лева.

От приетите 45 350 пациенти 8 550 са били деца до 18-годишна възраст. "Другата много сериозна група са възрастните пациенти, над 65 години, които са били около 13 100”, обясни Балтов.

Той обясни, че повечето случаи са на пациенти с тежки заболявания като диабет, инсулт и  сърдечно-съдови заболявания, които затрудняват лечението. "Това е сериозна цифра, за която всички трябва да се замислят, защото лечението на тези пациенти не е само на едно заболяване, а е комплексно”, посочи той.

23 000 от приетите пациенти са били в работоспособна възраст от 18 до 65 години, като те са били лекувани и са се завърнали на работните си места. Според Балтов това говори какво всъщност върши болницата за населението.

Споделяне

Още от България