Преподавателите от Стопанската академия в Свищов подготвят протести

Сн. БГНЕС

Преподавателите от Стопанската академия в Свищов може да излязат на протести заради недостига на средства в бюджета на висшето училище, предаде БГНЕС. Наскоро академичният съвет на университета отказа да одобри бюджета му, тъй като е с дефицит от 3 млн. лева, а източници за финансирането му няма.

До финансовите проблеми на Стопанската академия се стигна заради политиката на правителството да намалява приема на студенти в направлението "Икономика" и "Администрация и управление". В същото време в свищовската академия се предлагат само такива специалности. Така за последните три години броя на студентите по т. нар. държавна поръчка се е свил с 40 на сто. А той е основен показател за определянето на държавната субсидия за висшите училища наред с оценката за качеството им, която се прави на базата на рейтинга на висшето образование. Вторият компонент обаче не може да компенсира намаляването на субсидията заради по-малкия прием.

За да се компенсира дисбаланса при свиването на броя на първокурсниците в направлението "Икономика", наскоро правителството реши да се даде възможност за увеличаване на издръжката на бъдещите висшисти в тези специалности. Това обаче явно не решава финансовият проблем на Стопанската академия.

Според преподавателите и ръководството на висшето училище трябва да се намерят механизми да се компенсира намаляването на субсидията за университети, които са специализирани в обучението по "Икономика" и "Администрация и управление".

През последните години субсидията на Стопанска академия е намаляла с 38 % (от 6.9 млн. лв. през 2015 г. до 4.3 млн. лв. през 2019 г.), при общо увеличение на средствата за висше образование в страната.

Недоволството на преподавателите е продиктувано и от обстоятелството, че въпреки сигналите до Министерството на образованието и науката, до министъра на финансите, парламентарните комисии по образование и по бюджет, те не получават подкрепа от държавата за реализация на осъществяваната от Стопанска академия програма за преструктуриране и намаляване на разходите, която до момента е довела до икономии от 2.4 млн. лв.

Ръководството на Стопанска академия гарантира, че финансовите трудности няма да се отразят върху нормалното протичане на учебния процес, но в същото време очаква достатъчно бърза реакция от страна на институциите, за да не се достигне до ескалация на недоволството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?