Преподавателите, заснети пияни в СУ, с предупреждение за уволнение

Ректорският съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е решил да накаже проф. д-р Костадин Рабаджиев, ръководител на катедрата "Археология", и проф. Драгомир Драганов с "предупреждение за уволнение", съобщиха от Алма Матер във вторник.

Двамата преподаватели станаха основни герои във видеоклип, заснет и публикуван от "Ранобудните студенти" във Фейсбук. На него се виждаше, че заедно с други свои колеги те запиват в Ректората до малките часове на нощта срещу 27 ноември.

Кадрите предизвикаха скандал, като от една страна професорите бяха обвинявани в крайно неморално поведение, предвид неколкократно изразяваното мнение от Драганов, че протестиращите студенти са окупирали СУ, за да пият и да пречат на останалите си колеги.Ранобудните пък бяха разкритикувани заради компроматния похват да заснемат и осмеят преподавателите си, единият от които бе в доста почерпено състояние и едва се крепеше на краката си.

От съобщението, публикувано на сайта на СУ във вторник, става ясно още, че Рабаджиев и Драганов са били предложени за наказание "забележка" от Деканския съвет.

Ректорският съвет обаче е преценил, че "с действията си на 26 и 27 ноември т.г. проф. Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев са нарушили Закона за висше образование, Правилника за устройството и дейността на Софийския университет, Правилника за вътрешния трудов ред и заповед на ректора, и особено задължението да се отнасят с уважение към честта и достойнството на студентите и да спазват академичната етика на територията на Университета". Посочва се и, че двамата са уронили доброто име на СУ.

Споделяне

Още по темата

Още от България