Препоръка да не се споменават прасета в книгите за деца възмути Великобритания

Препоръката на университетското издателство в Оксфорд да не се споменават прасета и кренвирши в книгите за деца, за да не се засяга еврейската или мюсюлманската общност, възмути в четвъртък мнозина британски депутати, предаде Франс прес. За тази препоръка обществото научи от дискусия за свободата на словото по радио Би Би Си 4 след нападението в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" миналата седмица в Париж.

Водещият Джим Ноти, чиято съпруга подготвя серия от образователни пособия за "Оксфорд юнивърсити прес", каза, че "сред нещата, забранени за споменаване в текста, поръчан от ОЮП, са прасетата, кренвиршите и всичко, което може да бъде свързано със свинете".

Потърсено от АФП, издателството увери, че "не забранява изцяло прасетата или свинете в книгите си" и че не е променяло наскоро своите препоръки.

Негова говорителка обаче добави, че продукцията му "се продава в близо 200 страни, с оглед на което насърчаваме някои наши автори на педагогически пособия да отчитат културните различия и деликатни моменти".

Инициативата предизвика прекомерно силни реакции във Великобритания, родина на прочутия детски анимационен сериал "Пепа Пиг" - "Прасето Пепа". "Големи глупости са това. Щом отидеш твърде далеч, това буди недоверие към целия дебат", заяви пред в. "Дейли мейл" депутатът Халид Махмуд, лейбърист и мюсюлманин.

"Трябва да спрем тая абсурдна политическа коректност", каза консерваторът Филип Дейвис.

Юдаизмът забранява да се консумира свинско, "но не и да бъде споменавано, или да се изобразява животното", отбеляза говорител на Представителния съвет на еврейските организации във Великобритания.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?