Препоръка за евакуация на 90 000 в Япония заради наближаващ тайфун

Препоръка за евакуация на 90 000 в Япония заради наближаващ тайфун

Препоръка да се евакуират с оглед наближаващия тайфун Шаншан получиха почти 90 хиляди жители на японското селище Мобара в префектура Тиба, недалеч от столицата Токио. Това съобщи националната служба по метеорология на Япония, цитирана от осведомителните агенции.

На 89 963 души е препоръчано да се евакуират поради заплаха от свлачища. В Мобара вече са открити 33 центъра за настаняване на евакуирани, където да бъдат приютени местните жители.

Аналогични препоръки може скоро да бъдат отправени към населението на още няколко села и градчета в префектура Тиба.

Тайфунът Шаншан наближава в момента Централна Япония откъм Тихия океан. Очаква се към полунощ да стигне остров Хоншу, където с намират префектурите Тиба и Ибараки.

В двата региона, а и в Токио, вече заваляха поройни дъждове, духа силен поривист вятър. В четвъртък около пладне тайфунът изглежда ще стигне до столицата, предупреждават метеоролозите.

Шаншан е 13-ият тайфун, регистриран през този сезон, отбелязва ДПА. Очаква се по пътя му в океана да се образуват вълни с височина до 10 метра.

Във връзка с бедствието до момента бяха анулирани над 130 полета от и до двете главни летища на столицата Токио, съобщи Асошиейтед прес.

Има и нарушения в разписанието на железопътния транспорт.

Миналия месец Япония преживя най-смъртоносното си природно бедствие от повече от три десетилетия, отбелязва ДПА.

225 души загинаха, а 10 остават в неизвестност, след като проливни дъждове в западната част на страната причиниха наводнения и кални свлачища. Непосредствено след това Япония бе обхваната от гореща вълна, която възпрепятства операциите по възстановяването в много райони. Над 130 души са починали от началото на лятото в страната вследствие на горещините. На места температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Споделяне

Още от Свят