Преразглеждат се застраховките на НЕК

Преразглеждат се застрахователните договори, сключени от Националната електрическа компания (НЕК) и другите дружества от системата на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) със Застрахователното акционерно дружество “Енергия“. Това съобщи в четвъртък пред бТВ зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, която участва в управата на БЕХ.

Два дни по-рано премиерът Бойко Борисов посочи като поредната “далавера“ подновяването през август 2009 г. на застрахователните полици на енергийните държавни фирми, изтичащи на 31 март 2010 г. Само петгодишният нов договор на НЕК бил за 100 млн. лв.

Христова обясни, че проблемът е в това, че през последните десет години НЕК е направила в “Енергия“ вноски в размер на 205 млн. лв., а за това време е получила обезщетения по настъпили застрахователни събития само за 5.5 млн. лв.

“Разбирате, че някак си сметката не излиза съвсем точно“, каза Христова. Тя допълни също така, че застрахователят не е избран с търг, тъй като в него има държавно участие.

НЕК притежава 42 на сто от капитала на компанията, 50 на сто са на “Алианц България Холдинг“, а останалите са разпределени между АЕЦ “Козлодуй“, ТЕЦ “Марица Изток 2“, Мини “Марица Изток“ и БЕХ.

Христова обаче пропусна да отбележи, че в същото време като акционери държавните дружества само за 2009 г. са получили доста солидни дивиденти от “Енергия“. НЕК е взела 45.3 млн. лв., АЕЦ “Козлодуй“ - почти 950 хил. лв., а “ТЕЦ “Марица Изток 2“ - над 800 хил. лв., по информация на в. “Труд“.

Според зам.-министърът в самия начин, по който е създадено застрахователното дружество, има порочност. “Така че това, че държавата има там участие, не означава, че тя трябва да бъде превантивна от възможността да избира. Освен ако имаме случай, когато ѝ се предлагат най-добрите условия. Очевидно е, че това не е така“, заяви Христова, позовавайки се на анализ за многократното надвишаване на вноските спрямо щетите.

Тя все пак уточни, че трябва да се направи преглед на финансовото състояние и практики на самото застрахователно дружество и сключените предсрочно договори ще бъдат преразгледани, за да се защити интересът на държавата и да се постигнат по-добри условия за енергийните компании.

Традиционно дружествата от бранша се застраховат по няколко основни полици - индустриален пожар, гражданска отговорност, каско на автомобилите и т.н, обясни зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?