Преразходът на парите за европредседателството се оказа 6 млн. лв.

Преразходът на парите за европредседателството се оказа 6 млн. лв.

Около 5.8 млн. лв. е преразходът на предварително одобрения бюджет на българското председателство на Съвета на ЕС, става ясно от съобщение на министерството на Лиляна Павлова.

В тригодишната бюджетна прогноза за целта бяха заложени общо 150 млн. лв., които трябваше да се разпределят на части. След гласуваните в сряда от правителството 49 млн. лв. общият разход набъбва на близо 156 млн. лв., разясниха от министерството.

В одобрените в сряда 49 млн. лв. влизат 34 млн. лв. по Постановление №67 от 2017 г., което включва подробна разбивка на разходите на събитието. Например 10 млн. лв. за 2018 г. ще отидат за реконструкцията на зала "Света София" на Народното събрание на пл. "Княз Александър I", която за двете години (2017 г. и 2018 г.) ще глътне общо 20 млн. лв. Сравнително по-голям разход – 3 млн. лв., ще бъде заплатен за осигуряването на преводите на срещите. За изхранването на делегациите са заложени 1.66 млн. лв. Външното измерение на комуникационната и културната програма на председателството ще струва 2 млн. лв. Културната програма е на стойност 3.5 млн. лв.

Другото голямо перо от одобрените в сряда средства – 10 млн. лв., е за командировка и издръжка на временно командированите служители в състава на постоянното представителство в Брюксел.

Министерството на Лиляна Павлова представи и разбивка на преразхода от 5.8 млн. лв., които ще отидат за различни министерства и ведомства за провеждане на събитията им.

От тази сума външно министерство ще получи 1.9 млн. лв., МВР – 1.26 млн. лв., Министерство на правосъдието – 0.99 млн. лв., Министерство на финансите – 0.12 млн. лв., Министерство на енергетиката – 0.2 млн. лв., Министерство на младежта и спорта – 0.1 млн. лв., министерството на европредседателството – 0.64 млн. лв., Държавна агенция „Електронно управление“ - 0.08 млн. лв., Комисия за защита на личните данни – 0.1 млн. лв., Сметна палата – 0.14 млн. лв. и омбудсман – 0.05 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?