Преразказ на откъс от "Под игото" се падна на изпита след седми клас

Преразказа на откъс от романа "Под игото" се падна на тазгодишния изпит по български език и литература след седми клас. За три часа учениците трябва да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказ върху откъс от първа глава - "Гост" от романа "Под игото" от Иван Вазов.

Министърът на образованието Даниел Вълчев коментира, че задачата за преразказа не би трябвало да затрудни седмокласниците, защото текстът не е дълъг и е от около страница и половина.

"В откъса от "Гост" сюжетът е ясен, има и диалог и случка, и не вярвам, че учениците ще се затруднят", посочи министърът. По повод мнението, изразено преди дни от преподаватели от Софийския университет, че "Под игото" е архаично и остаряло произведение, което децата не разбират, Вълчев заяви, че има много чужди образователни системи, които включват в учебните програми класическите си произведения от много години назад.

Той даде пример с Великобритания, в която се учат произведения, написани преди няколкостотин години.

"Ако бях казал, че трябва да отпадне Иван Вазов, форумите в интернет и медиите, щяха да бъдат пълни с информация, за това как министър посяга на българщината", посочи Вълчев.

На днешния изпит се явяват около 28 000 деца, които кандидатстват за 33 124 места в профилираните и професионални гимназии.

На 25 юни е изпитът по математика. Резултатите от изпитите ще станат ясни до 2 юли.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?