Преразпределяне на европари ще осигури 20 млн. лв. за медицински хеликоптер

Преразпределяне на европари ще осигури 20 млн. лв. за медицински хеликоптер

Чрез преразпределяне на неизползвани средства от оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат осигурени 20 млн. лв. за закупуване на медицински хеликоптер, 55 млн. лв. -а за пътни ремонти, и 25 млн. лв. за енергийна ефективност в жилищни и обществени сгради. Други 2 млн. лв. ще се пренасочат към мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, съобщиха от регионалното министерство във вторник.

Решението за проманата се очаква да бъде взето в сряда на заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Парите за енергийна ефективност ще са насочени към 28-те малки общини и периферни райони. Предвидените за медицинския хеликоптер средства включват и осигуряване на съпътстваща инфраструктура за използването му. В момента страната ни не разполага с оборудвано медицинско летателно превозно средство. В редки случаи и по по нареждане на премиера за такива цели се използва правителственият самолет, който обаче не разполага с необходимата апаратура. Доскоро застрахователно дружество поддържаше медицински хеликоптер, но се оказа, че начинанието е прекалено скъпо и не може да си избие инвестицията през полиците.

Извън парите за пътната инфраструктура, ще се обсъди и предложението за пренасочване на малко над 6 млн. лева за инвестиции в образователна инфраструктура и закупуване на оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от България