Пресата в Чехия: Борисов се страхува, Бабиш е в шок

Пресата в Чехия: Борисов се страхува, Бабиш е в шок

"Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок", пише чешкият таблоид "Блеск" относно сделката на чешката компания ЧЕЗ за активите ѝ в България с малката пазарджишка фирма "Инерком". Изданието констатира, че чешката държавна компания е станала "двигател" на българската политика.

Избухналият в България скандал с покупката на големите енергийни активи на ЧЕЗ от фирма с малък капитал и скромен опит в управлението на три соларни парка, се следи изкъси и от чешките медии, след като издание на техния премиер в оставка Андрей Бабиш разкри съмнителна схема за финансиране на сделката от офшорни фирми и с подкрепа от три български банки, две от които упорито отричаха това. В резултат премиерите на двете държави проведоха за два дни пет разговора, в последният от окито е обсъдено намерението на държавата да придобие от "Инерком" контролен дял в електроразпределителното дружество на ЧЕЗ в България. Бабиш посочва, че като цяло сделката е приключено, но от ЧЕЗ посочиха, че очаквата да видят какво ще им предложи купувачът.

Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден, пише пражкият "Лидове новини", собственост на премиера Бабиш.

Вестникът припомня на читателите си, че става дума за доставката на електроенергия за три милиона потребители, която трябва да бъде извършвана от неизвестната и неясно финансираната българска фирма "Инерком".

"Това е ужасен маскарад", обявяват български журналисти, които следят как постепенно чешката енергийна компания завладява политическата сцена в България, пише изданието, цитирано от БТА.

"Лидове новини" съобщава, че Бойко Борисов е обявил в четвъртък публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в "ЧЕЗ-България", които ЧЕЗ ще продаде на "Инерком".

По данни не "Лидове новини" българския премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта.

В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и "Инерком" с участието на българския кабинет.

Остава основният въпрос защо ситуацията достигна такава критична фаза, пита пражкият вестник.

Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на "Инерком" и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба.

Друг чешки вестник - деловият "Хосподаржске новини" също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество - възможност, която досега той отхвърляше.

"Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком"", цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена.

Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на "ЧЕЗ-България" иска да купи правителството в София, пише "Хосподаржске новини". Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?