Пресата в Скопие: Агресивният натиск на София не среща подкрепа в ЕС

Заев идва в България, но очакванията са, че Борисов "няма да се откаже от спора" , който успешно отклонява вниманието

Пресата в Скопие: Агресивният натиск на София не среща подкрепа в ЕС

"Агресивният натиск" на София решението на историческите спорове да стане условия за започване на преговори със Северна Македония засега не срещат подкрепа в нито една страна-членка на Европейския съюз", пише скопският "Независен весник"

В Брюксел няма настроения за това, което не успя Гърция - да докаже, че не съществуват македонци, македонска нация и македонски език, за което изгуби три десетилетия, сега да продължи България, пише изданието, цитирано от БТА.

Пресата в Северна Македония от дни пише, че България иска с "обяснителен меморандум" до ЕС  подкрепа от другите държави да бъде възприето изискване Скопие да реши проблемите си със София преди да започне преговори за ЕС.

"Самият факт, че България почувства необходимост да дообяснява с меморандум това, което изпрати като официална правителствена подкрепа за преговорите, намеква, че не е успяла в това, което иска досега", отбелязва "Независен весник".

Неофициално, страните-членки смятат, че тези въпроси трябва да се решават на двустранна основа и да не натоварват преговорите с ЕС и няма настроения българските искания да влязат като отделна точка в глава 35 като "други въпроси".

Ясно е все пак, че според досегашния опит, когато става дума за Брюксел, никога не тябва нещо да се приема като сигурно, отбелязва изданието.

Германия, страната ротационен председател на Европейския съюз, смята, че двустранните проблеми не трябва да бъдат част от преговорната рамка за разширяване на Съюза.

Техният посланик в Северна Македония Анке Холщайн заяви, че е в интерес на България да не блокира този процес, съобщи македонската редакция на Радио "Свободна Европа", цитирана от "Фокус". 

"България отправи тези искания към другите страни членки в началото на август. Доколкото ми е известно, всички други държави-членки са на мнение, че двустранните въпроси не трябва да се поставят в рамката на преговорите и че двустранните въпроси трябва да се решават двустранно. България винаги е била силен поддръжник на европейското движение в региона, включително Северна Македония. В основен интерес на България е да не блокира процеса на разширяване на Европейския съюз в региона", каза посланик Холщайн в интервюто.

Заев ще се опита да изглади отношенията с България 

Очаква се премиерът Зоран Заев да дойде в София, за да се опита да изглади отношенията, но в ситуация, когато на Бойко Борисов му гори под краката и всеки ден има протести и искания да подаде оставка, трудно ще се откаже от спора, който отклонява вниманието на местната общественот, пише "Независен весник".

В петък Заев отново коментира, че според него има решение на спора с България и двете страни ще излязат победителки.

"Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока", каза Заев. 

"Оставаме приятелски настроени към България, защото само с приятелство можем да разрешим всички проблеми", каза премиерът на пресконференция.

"Правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности. Уникалността на македонския език и идентичност е безспорен факт. Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония и в ООН. Твърдения и изявления, които носят вреда, не водят до истинско приятелство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите и от взаимното уважение. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока", каза Заев.

Миналата седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов се закани, че София може да спре Скопие по пътя му към Европейския съюз, ако няма напредък по решението на историческите спорове. 

Според Каракачанов България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не бъде постигнато съгласие в разговорите в рамките на Смесената експертна комисия по историческите въпроси. 

Скопие очаква конференцията да се проведе до края на годината. 

"Катил ферман"

Вестник "Слободен печат" пише, че парламентът в Скопие ще обсъди меморандума на България за интеграцията на Северна Македония в структурите на Европейския съюз, като описва документа с думите "катил ферман" или смъртна присъда, пише агенция "Фокус". 

Досега Македония не е реагирала на "скандалния меморандум", в който България търси подкрепа от ЕС за твърденията, че Тито е измислил македонците, които всъщност са българи и че няма македонски език, нито македонско малцинство в България, пише изданието.

От Министерството на външните работи в Скопие казват, че не са получили никакъв документ, но се твърди, че София го е изпратила до Брюксел и че очакват подкрепа, а не блокади от България по пътя към ЕС. 

В меморандума България изисква двустранното споразумение между Скопие и София и добросъседските отношения да бъдат част от рамката за преговорите по Глава 35. Македония трябва да се откаже от претенциите за собствено национално малцинство в България като предпоставка София да подкрепи поредната стъпка в интеграцията в ЕС на югозападната ѝ съседка.

Всички тези изисквания България многократно е обявявала официално. 

Споделяне

Още по темата

Още от България