Пресечен контрабанден канал за износ на спирт за Гърция

Канал за контрабанден износ на спирт за Гърция и опит за укриване на ДДС в размер на 544 000 лева е разкрит след тридневна спецоперация на служители от НСБОП, Агенция "Митници", Главна данъчна дирекция и министерството на икономиката.

Операцията започнала на 28 ноември, когато на граничен пункт Ново село е спряна автоцистерна за проверка. Митническите служители установили, че освен декларираните 23 тона веро, в специално пригоден тайник, на принципа на скачените съдове, е укрит 18 тона зърнен спирт. Той е бил натоварен в спиртоварната в карловското село Дълго поле.

Само с тази контрабандна цистерна фирмата износител се е опитала да ощети бюджета с 44 000 лева, съобщиха от МВР.

Шофьорът и управителят на фирмата-износител са задържани за 72 часа, а товарният автомобил и стоката са конфискувани.

Веднага последвала проверка на пловдивската фирма, лицензирана за производство на спирт, откъдето е натоварена контрабандната стока. При проверката били установени редица закононарушения, добавиха от полицията.

По информация на Дарик радио фирмата е "Сибира дистилер" ООД. Полицаите засекли сериозни нарушения в счетоводната документация от края на август. Мерните уреди на дестилационната инсталация не са били пломбирани, като по този начин се създава възможност за подмяна на показанията. Намерени били и 25 тона спирт, укрити в съдове, които не са предназначени за съхранение на алкохол.

По първоначални данни за приблизително 180 тона реализирани и неотчетени количества спирт, само от неплатен акциз фирмата е ощетила държавата с над 500 000 лева.

Споделяне

Още от България