Преследването на рохинги в Мианма е прогонило още 11 000 души

Бежанците в Бангладеш вече наброяват над 700 000, отчете ООН

Преследването на рохинги в Мианма е прогонило още 11 000 души

Мианмарската армия не е престанала да преследва рохингите, което е накарало над 11 000 представители на малцинството да избягат в Бангладеш тази година, съобщи в Женева върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хусейн, цитиран от ДПА.

"Убийствата и изчезванията на рохинги и изгарянето на домовете им продължават", заяви Зейд в доклад, базиращ се на разговори с членове на мюсюлманското малцинство, избягали неотдавна в съседен Бангладеш.

Новопристигналите са се присъединили към около 700 000 рохинги, пресекли границата, след като мианмарската армия предприе срещу тях операция, започнала през август миналата година.

"Нито един бежанец рохинга не се е върнал по силата на официалното споразумение с Бангладеш", заяви Зейд в изявление пред Съвета по правата на човека на ООН.

Той обвини правителството на Мианма, че не прави стъпки за връщането им по домовете въпреки споразумението за репатриране и меморандум, подписан с агенции на ООН. Добави и, че десетки върнали се в Мианма са били арестувани тази година.

"Въпреки че правителството на Мианма заявява, че е готово да приеме връщащите се, изглежда рохингите все още са готови да рискуват да загинат в морето, за да избегнат съществуващите условия в щата Ракхайн", подчерта още върховният комисар.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?