Прессекретарят на чешкия президент е бил сътрудник на бившите тайни служби

Прессекретарят на президентския дворец Иво Велишек е сътрудничил на комунистическите тайни служби, съобщи във вторник чешкият всекидневник "Право", цитиран от БТА.

Вестникът уточнява, че в началото на 80-те години Велишек е бил доносник на тайните служби с псевдоним "Търговеца". Тайните служби са оценили двегодишното сътрудничество на Велишек като много ползотворно, тъй като той е предавал информация за контактите на хора от неговото обкръжение с дисидентското движение "Харта 77".

"Право" пише, че Велишек е заел сегашния си пост след успешна проверка на миналото му. От архивните документи, с които разполага вестникът, обаче става ясно, че Велишек, който тогава е учил в Института по земеделие и в същото време е работил като пазач в пражкия търговски дом "Котва",  е сътрудничил доброволно на тайната полиция.

Шефът на президентската канцелария Иржи Вейгъл заявява за "Право", че не разполага с информация за сътрудничеството на Велишек с тайните служби и че той отговаря на всички условия да бъде прессекретар на президентския дворец, тъй като има чисто досие.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?