Прессекретарят на президента с предупреждение за уволнение заради гафа "Аспен"

Мария Иванова

Прессекретарят на президента Мария Иванова е наказана с предупреждение за уволнение заради гафа в първото новогодишно слово на държавния глава Росен Плевнелиев, в което красотата на българската природа бе илюстрирана със снимка от Аспен, Колорадо.

Мария Иванова е поела вината за грешката, допусната при подготвянето и реализирането на приветствието. Наложено ѝ е дисциплинарно наказание според Кодекса на труда, което след година ще бъде заличено от трудовото ѝ досие.

Президентството първоначално отказа да коментира гафа, като единствената реакция бе от обществената телевизия БНТ, която по традиция записва новогодишните обръщения на българските президенти. Според БНТ "при изготвянето на клипа подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и Пресцентъра на Президентството".

Държавният глава реагира седем дни след нелепата ситуация, като обяви, че се гордее с новогодишната си реч, която написал сам, а тези, които говорят за гафове са се отнесли с неуважение към институцията на държавния глава.

Освен снимката на Скалистите планини в Колорадо, на място, на което президентът говори за красотите на българската природа, сред фоновите изображения, придружаващи речта му, се появи и фотос на борсата в Ню Йорк. Снимката трябваше да подплати думите на Плевнелиев, че независимо от световната криза, нашите доходи зависят най-много от това, което произвеждаме.

Заради гафа Мария Иванова вече получи антинаградата "Златен скункс" от предаването "Господари на ефира". Тогава тя обясни, че се прави вътрешна в проверка в президентството.

"Концепцията е наша. За техническата реализация се доверихме на БНТ. Тук нямаме монтажисти, оператор, архив", каза Иванова.

Независимо от опитите за прехвърляне на вината, при всички случаи е ясно, че клипът с обръщението на президента е бил окончателно одобрен от неговия екип, преди да бъде пуснат за излъчване.

Мария Иванова не е единствената наказана около случая с пейзажа от Скалистите планини. Снимката е била качена и на сайта на "Балкантурист", като от фирмата обявиха, че са уволнили виновната служителка.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?