Престъпленията в София колкото в цялата страна, 800 полицаи не достигат

Управляващи и опозиция се разминаха в становищата опазва ли се редът в столицата

Регистрираните престъпленията в София са толкова, колкото в цялата останала част на страната, а в същото време полицаите не достигат. Поне още 800 служители на реда са необходими, за да се гарантира сигурността в столицата. Това стана ясно по време на дискусията за обществения ред и сигурността в София. Заради темата беше свикано извънредно заседание на Столичния общински съвет, в което участваха още директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, началникът на Столичната пожарна служба комисар Огнян Методиев, областният управител Данаил Кирилов и градският прокурор Николай Кокинов.

Опозицията обвини управляващите, че МВР е абдикирала от поддържането на обществения ред. “Това го наблюдаваме на всеки метър”, каза Вили Лилков, общински съветник от ДСБ. “Двойно счетоводство” пък нарече отчитането на престъпността колегата му Атанас Атанасов. Причината е, че столичани се отказват да подават жалби, защото нямат доверие в полицията. Отделно редица сигнали въобще не се регистрирали.

 

Съветниците обвиниха МВР, че не взима мерки срещу незаконните гонки, заведенията, които нарушават обществения ред, прииждащите роми към столицата.

 

Няма скрита престъпност в София

 

Няма скрита престъпност в София, отвърна директорът на СДВР Валери Йорданов. Той се съгласи обаче, че не достигат 800 полицаи в столицата. За незаконните състезания по булевардите шефът на СДВР се оправда, че докато дойдат полицаите нарушителите вече са се изнесли.

 

Там, където има камери, престъпността е намаляла със 70%, отчете Йорданов. Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че всеки проект, в който инвестират тази година, има и видеонаблюдение, защото това е най-ефективният начин за охрана.

 

За 2011 г. полицията е установила само три случая на продажба на алкохол или цигари в София на деца, отчете комисар Йорданов.

 

В същото време обаче се наблюдава ръст на престъпността сред непълнолетните. Променя се и структурата на престъпленията, в които децата участват. Увеличава се съучастието в убийства, кражби от жилища и магазини. Малчуганите посягат към оръжие и боеприпаси, палежи, разпространение на наркотици и имат хулигански прояви.

 

Полицията отчете още увеличение на ромите, които пристигат в София основно от Северозападна България. Те се настаняват в изоставени сгради или си строят незаконни постройки, като често променят местопребиванието си. Много са мобилни, което им позволява да правят кражби в цяла София, отчете комисар Йорданов.

 

Студентски град е едно от местата, където е трудно да се осигури общественият ред, призна Йорданов. Полицията иска промяна в организацията на движението по ул. "Атанас Манчев", където е съсредоточен най-голям брой дискотеки, ограничаване на работното им време и възстановяване на уличното осветление в целия комплекс.

 

В София всеки си прави каквото иска

 

София е станала град, в който всеки прави каквото си иска пред очите на полицията, смята Вили Лилков. Аргументите му са, че няма санкции за неправилно паркиране, преминаващи каруци, а дори и полицаите се движат без включени буркани по ул.”Граф Игнатиев”.

Общинският съветник даде пример със заведение на бул.”Дондуков” и ул.”Бенковски”, което е докарало до полуда живеещите в няколко кооперации в района, но няма никаква реакция от полицията.

 

Столична община е залята от стотици жалби за замърсяване, битови скандали, срещу шумни заведения и от пиянски свади, посочи Лилков. Според него общината не може да се занимава с поддържането на обществения ред. Това е задължение на полицията.

 

Общинският съветник от ГЕРБ Таня Георгиева заяви, че през 2011 г. общината е заложила на превенцията, както и на обособяването на полицейски приемни в различните райони. Тя даде пример с инвестираните 27 000 лева в полицейския участък в кв. "Факултета". Георгиева посочи, че до края на годината ще има промени в организацията на движение в Студентски град.

 

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки предложи да се възстанови обучението на гражданите за реакция при кризи. Той посочи, че Центърът за градска мобилност трябва да съдейства при гасенето на пожари, като репатриращите автомобили осигуряват достъп до противопожарните кранове.

Споделяне

Още от България