Престъпните структури менят типа си, МВР им нанася щети

Престъпните структури от мафиотски тип в страната заменят „пирамидалния” си характер с т.нар. плосък тип на организация. Когато тези структури имат ръководители по места започва и борбата за надмощие между тях. Подобни процеси най-вече се наблюдават след убийството на боса Георги Илиев. Това анализира директорът на полицията главен комисар Валентин Петров в понеделник пред 6ТВ

Според Петров са се случили доста интересни неща в подземния свят, като са извадени голяма част от играчите в организираните престъпни структури . „Намират се вече, като Димитър Желязков, в затвора, а една немалка част от тях вече не са на този свят.”

Достатъчно много щети бяха нанесени от МВР на организации като ВИС и СИК, доста хора от тях получиха присъди, от които голяма част се изтърпяват. Освен това има и доста образувани предварителни производства срещу членове и лидери от тези организации, смята Петров. ”Мощта, която имаха тези организирани престъпни структури, не е такава, каквато беше от времето на 1992-1994 г., тогава, когато рекетът... тогава, когато тяхната сила се чувстваше и сякаш държавата отсъстваше в борбата срещу тях”, изтъкна Петров ден след като вътрешният министър Румен Петков заяви, че „МВР работи на магия” заради липса на средства.

В отговор на въпрос какво става с разследването на убийства като тези на Георги Илиев, Емил Кюлев и  опита за ликвидиране на Манол Велев, Петров каза, че  има N на брой разкрити престъпления с дадени осъдителни присъди, по които хора излежават присъдите си  „Има случаи, по които има повдигнати обвинения и в момента са в съдебна фаза. И ние посочихме над 25 такива случая, но до момента продължава да се твърди, че няма нито едно разкрито... убийство”, заяви шефът на полицията.

„От тези 88 убийства, които са от този тип, 25 са разкрити”, продължи той, правейки уговорката, че няма държава, в която всички престъпления да се разкриват на сто процента. „Е, почти винаги става дума за неизяснени и некоректни финансови взаимоотношения между различни лидери, между различни хора. По всички тези престъпления продължава работата. Има много интересни неща, има много интересна информация, която трябва обаче да бъде събрана, документирана, доказана, и тогава, когато материалите бъдат готови, те ще бъдат предоставени на съда. Ние работим съвместно с прокуратурата по всички тези случаи и нищо от това не скриваме. Друг е въпросът, че вие винаги искате да знаете докъде сме стигнали, докъде ще стигнем”, каза още Петров.

Той смята, че не е сериозно успехите на МВР да се обясняват само с подслушването, чието прилагане не бележело ръст. В същото време обаче 13-14 на сто от внесените в съда Специални разузнавателни средства (СРС) са годни, докато преди това те бяха едва 2-3 процента.

След като вътрешният министър отчете, че в България престъпността е на нива под средноевропейските, на което Германия и Люксембург могат да завидят, Валентин Петров заяви, че данните не подлежат изобщо на съмнение и на коментар.

„Статистиката, която ползва българското Министерство на вътрешните работи, е направена по проект с немското Министерство на вътрешните работи, и статистиката, която ние използваме, и начинът на формирането ѝ е един и същ със страните от Европейския съюз”, обясни Петров. Той не отговори конкретно на въпроса намалели ли са обявените от него пет мафиотски организации.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?