Престъпността държи инициативата заради бездействието на властта

Българите все още се радват на освобождаването на техните медицински сестри от Либия. Повечето смятат, че това стана възможно единствено заради присъединяването на страната им към Европейския съюз през януари. Премиерът социалист Сергей Станишев окуражава това виждане, защото то укрепва неговата нестабилна коалиция. Същото прави и президентът Георги Първанов - друг социалист с проблеми, който приветства шестимата на летището и веднага подписа официалното им помилване.

България е във фаза на меден месец с членството в ЕС. То предизвика бум в строителството от Черно море до София. Чужденци изсипват пари в недвижима собственост, местните строители са такава рядкост, че са наемани работници от Беларус и Украйна. Икономиката ще нарасне с 6% през тази година. Толкова много българи взеха ипотеки за жилища, че централната банка въвежда ограничения за кредитите. Но някои хора все още очакват да видят ползата от ЕС.

Социалистите поставиха своя младши коалиционен партньор ДПС начело на земеделското министерство. Лидерът на ДПС Ахмед Доган - ловък политик от българското турско малцинство, е добър в намирането на работа за своите поддръжници, но не толкова за осигуряване на притока на средства от ЕС. Осем месеца след влизането в ЕС повечето български фермери все още очакват първите си чекове от Брюксел.

Г-н Станишев и г-н Първанов изглежда също така не знаят, че членството е придружено със задължения. През юни под натиска на своите членове от България и Румъния Европейската комисия смекчи доклада, критикуващ двете правителства, че правят твърде малко в борбата с корупцията и организираната престъпност. Но, ако не бъде постигнат по-голям напредък след година, двете страни може да бъдат санкционирани.

Докладът критикува България конкретно за организираната престъпност. Поръчковите убийства в София продължават, както продължава и корупцията сред прокурори и съдии. Въпреки усилията за прочистване на прокуратурата, нито един човек, заподозрян за поръчково убийство, не е осъден. Нещо по-лошо, правителство спря дори да се опитва. Изминаха месеци, след като комисията за борба с корупцията, създадена от г-н Станишев, проведе заседание. Румен Овчаров, който подаде оставка като министър на енергетиката преди два месеца във връзка с твърдения за  корупция, продължава да упражнява влиянието си зад сцената, казват представители на ЕС.

Сега се оказа, че г-н Първанов е имал връзки с секретните служби от времето на комунизма. България отвори за проверка техните архиви - години след другите източноевропейци. Г-н Първанов твърди, че не е знаел, че човекът, който го помолил да редактира книга за отношенията с Македония е агент. Ключово важни 36 страници липсват от неговото досие. Рейтингът на президента спадна.

Местните избори през октомври ще дадат на избирателите шанс да протестират. Проучванията показват, че новата дясноцентристка партия ГЕРБ, ръководена от кмета на София Бойко Борисов, може да се представи добре. Социалистите бяха объркани от стрелбата срещу бизнесмена Манол Велев на 11 юли. Г-н Велев, който е в кома, е женен за министърката на спорта и е платил за предизборната кампания на г-н Първанов през миналата година. Избирателите се страхуват, че бездействието на политиците позволява на престъпниците да поемат инициативата.

*Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от България