Престъпността като преди 1990 г, организираните групи линеели

Престъпността като преди 1990 г, организираните групи линеели

След дълга и упорита работа МВР успя да се справи с престъпността в страната и за периода 2006-2007 г.  я сведе до нивата от преди 1990 г., стана ясно в сряда от думите на директора на полицията главен комисар Валентин Петров. Това обаче не е всичко, тъй като според него организираните престъпни структури в страната са по-малко от пръстите на едната ръка, а  клоновете им в страната били друг въпрос.

Тези данни са изненадващи най-малкото, защото Брюксел не пропуска възможност да разкритикува София за борбата ѝ с престъпността, но явно българите ще заживеят спокойно както преди 1990 г.

Разбира се,  всеки път полицейската статистика е различна, но преди по-малко от половин година зам.-директорът на ГДБОП Антоний Странджев отчете пред министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от Европейския съюз на среща в Лондон, че четиридесет и седем организирани престъпни групи контролират подземния свят в България. Оказва се, че техният брой вече драстично е намалял.

„Всеки един случай се представя според ситуацията, така може да излезе, че в България има една престъпна група, ръководена от Маджо”, коментира пред Mediapool член на вътрешната парламентарна комисия.   

Валентин Петров не посочи критерия, по който е изготвена статистиката и дали тя отчита престъпленията, за които не са подадени жалби в полицията, заради недоверие в правоохранителните органи.

Пред участниците в конференция по сигурността директорът на полицията гордо заяви, че в страната ни се е подобрил механизмът за контрол и наблюдаване на членовете на организирани престъпни групи.

По-късно пред журналисти той разкри тънкостите за справяне с престъпността: „Полицията извършва периодични проверки на жилищата и автомобилите на контингента на организираната престъпност. Никой не очаква, че при тези операции членовете на престъпните групи ще бъдат вкарани в затвора за дълго време, но могат да бъдат намерени доказателства с по-леки престъпления”,

Според Петров контролът и наблюдението изискват взаимна координация с прокуратурата, следствието, Министерството на финансите и всички останали институции в борбата с престъпността.

Той отбеляза, че въпросът за повишаване на сигурността на границите е съществен за ЕС. Сигурността на границите се осъществява чрез обмен на информация на страните, членки на Европол за недопускане на екстремистки и терористични действия, посочи Петров. Той добави, че общата европейска зона за сигурност се гарантира от всички страни-членки на ЕС.

На фона на предпазливото изказване от вторник на ръководителя на българското разузнаване ген. Кирчо Киров по време на конференцията по сигурността - че на Балканите, в това число и у нас, е „много вероятно да са разположени т. нар. спящи клетки на международни терористични организации”, началникът на отдел в контраразузнаването Николай

Златев отбеляза, че в момента в България пребивават 10 хиляди граждани от рискови държави.

И докато Кирчо Киров говори за терористична заплаха, произтичаща главно от продължаващите дезинтеграционни процеси в бивша Югославия и от участието на страните в антитерористични коалиции, Златев очерта като проводник на подобна заплаха за България транзитният поток пред страната ни

В момента в България не е констатиран процес на радикализация на мюсюлманите и това осигурява стабилността и сигурността в страната и показва, че у нас има успешно действащ модел на възпрепятстване на

радикалния ислямизъм, заяви контраразузнавачът. По думите му приемането ни в ЕС е намалило опасността от разпространението на подобни прояви, тъй като е повишино качеството на живот и се дава възможност за реализация на всички кръгове в обществото.

Той успокои, че в МВР и Националната служба „Сигурност” е създадена организация за своевременно получаване на сигнали за прояви на радикализъм и за пресичане на подобни проявления в зародиш.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?