Престъпността в България е паднала под средното за ЕС

Тенденциите, очертани при изследванията на престъпността, определят България като държава с ниво на престъпност около и дори под средното за Европа, заяви в сряда вътрешният министър Румен Петков. Неговата констатация бе направена по време на заседанието на Държавната обществена комисия за превенция на престъпността. На него присъства ръководството на МВР, посланикът на Великобритания у нас Джеръми Хил и политици.

“Броят на жертвите на престъпления през 2005 г. е по-малък в сравнение с предишните години. Повишена е ефективността на полицията, разкриването на престъпления, а МВР запазва относително висок рейтинг по наши данни”, обясни Петков

По думите му въпреки “тези окуражаващи показатели”, българското общество е в правото си да изисква от МВР по-ефективни действия.  От вътрешното ведомство отбелязаха, че през 2005 г. има увеличение на наркопрестъпленията, а обезпокоителни остават уличните грабежи и хулиганските прояви.

По време на  заседанието бе представен и новият доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за тенденциите на престъпността в България, полицейската статистика и изследвания за потърпевшите. В него бе отбелязано, че статистиката на МВР почти съвпада с изследванията, които са направени от ЦИД. В основната си част изследванията на неправителствената организация са с данни, предоставени от МВР.

Като причина за ниската престъпност от ЦИД посочиха на първо място демографския фактор. Освен общото намаляване на населението, е понижен и броят на т.нар. рисков контингент. Това са момчетата и мъжете между 15 и 30 години, които според всички статистики са основните извършители на престъпления.

Според Тихомир Безлов от ЦИД с около 27% са се увеличили затворниците през миналата година. Той обясни този факт с политическата нагласа да се увеличават наказанията в законите, за да се хареса това на електората. Според него властта трябва да се научи да говори реално за престъпността.

От следствието коментираха, че престъпността в момента не е по-голяма от тази през 1985 година, както и че за сравнение с Европа в България има много по-малко убити чужденци, отколкото са убитите българи на Запад.

Пикът на убийствата у нас е бил в средата на 90-те години, сочат още данните.

Следователят Румен Киров дори заяви, че медиите непрекъснато създават впечатление в обществото, че живеем в опасна страна.

 "Говори се, че в Румъния има наказателно преследване срещу депутати и министри, а у нас не", каза Киров.  Той даде пример с това, че бившия №1 Тодор Живков е прекарал 6 месеца в следствения арест.

Посланикът на Великобритания Джереми Хил заяви, че страната му има готовност да предостави своя опит и експертиза в областта на превенцията на престъпността.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?