Престолонаследникът обеща връщане на Саудитска Арабия към умерен и толерантен ислям

Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд

Саудитска Арабия ще се върне към умерения и толерантен ислям и много скоро ще унищожи екстремизма, обеща престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд.

"Ние ще се върнем към умерения, толерантен и отворен към света и към всички други религии ислям", заяви на икономическа конференция в Рияд принцът, цитиран от Франс прес.

 

Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, посочен за престолонаследник по-рано тази година, се възприема като привърженик на модернизацията на Саудитска Арабия.

 

Досега Саудитска Арабия налага консервативната форма на исляма - уахабизъм, която се отнася враждебно към другите религии, ограничава правата на жените и допуска сурови наказания за религиозни престъпления. Страната често е обвинявана, че спонсорира ислямски тероризъм.

 

Мохамед бин Салман отбеляза, че Саудитска Арабия се е отказала от умерения ислям през 1979 г., когато се засили влиянието на крайните религиозни течения.

 

"Няма да прекараме още 30 години от живота си в нагаждане към екстремистки идеи, ще ги унищожим още сега", подчерта младият принц, чието изказване беше многократно прекъсвано от ръкопляскания.

 

Изявлението на престолонаследника представлява най-пряката атака на висш саудитски представител срещу консервативните религиозни среди в кралството.

 

След обявяването му на 21 юни за престолонаследник Мохамед бин Салман се зае да отслаби хватката на религиозните среди върху саудитското общество.

 

Той е смятан за инициатор на огласеното през септември решение за премахване на наложената на саудитските жени забрана да шофират.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?