Престолонаследникът обеща връщане на Саудитска Арабия към умерен и толерантен ислям

Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд

Саудитска Арабия ще се върне към умерения и толерантен ислям и много скоро ще унищожи екстремизма, обеща престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд.

"Ние ще се върнем към умерения, толерантен и отворен към света и към всички други религии ислям", заяви на икономическа конференция в Рияд принцът, цитиран от Франс прес.

 

Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, посочен за престолонаследник по-рано тази година, се възприема като привърженик на модернизацията на Саудитска Арабия.

 

Досега Саудитска Арабия налага консервативната форма на исляма - уахабизъм, която се отнася враждебно към другите религии, ограничава правата на жените и допуска сурови наказания за религиозни престъпления. Страната често е обвинявана, че спонсорира ислямски тероризъм.

 

Мохамед бин Салман отбеляза, че Саудитска Арабия се е отказала от умерения ислям през 1979 г., когато се засили влиянието на крайните религиозни течения.

 

"Няма да прекараме още 30 години от живота си в нагаждане към екстремистки идеи, ще ги унищожим още сега", подчерта младият принц, чието изказване беше многократно прекъсвано от ръкопляскания.

 

Изявлението на престолонаследника представлява най-пряката атака на висш саудитски представител срещу консервативните религиозни среди в кралството.

 

След обявяването му на 21 юни за престолонаследник Мохамед бин Салман се зае да отслаби хватката на религиозните среди върху саудитското общество.

 

Той е смятан за инициатор на огласеното през септември решение за премахване на наложената на саудитските жени забрана да шофират.

Още от Свят

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?