Пресцентърът на МВР ще предлага готови анализи на медиите

Пресцентърът на МВР вече ще подготвя анализи и прогнози, които ще предоставя на ръководството на вътрешното ведомство и на журналистите. Работим по промяна на пресцентъра, каза пред mediapool.bg днес шефката му Маруся Тошкова. В момента тя усилено пишела концепция, за да може промените да станат факт до 1 септември.

По думите ѝ новото в работа на службата ще е, че освен всекидневния бюлетин с криминалните събития, пресцентърът вече ще разпространява анализи и прогнози. Това било стара идея на Тошкова, която целяла да подобри работата с журналистите. Тя допълни, че всеки журналист ще може да си поръча примерно анализ по определена тема. Тя не уточни сондирала ли е журналистическата гилдия дали би проявила интерес към подобен тип "готов продукт".

По информация в днешния брой на в. "Монитор" около половината от служителите в пресцентъра обаче ще бъдат освободени. За реорганизацията в службата настоявал лично премиерът, защото бил недоволен, че изтичала много информация от ведомството, която вредяла на имиджа на България, пише още вестникът.

Шефката на пресслужбата отрече преструктурирането да е заради критики на премиера Симеон Сакскобургготски. Според Тошкова уволнения на служители не се предвиждали, нямало да има и нови назначения. Промените щели да се извършат в рамките на сегашния шат от 56 души, от които 33 работят в регионалните служби, а останалите - в София.

По думите ѝ това не ставало дума за цензуриране, за а подобряване на работата на пресцентъра.

Пресцентърът е последното място, от което "изтича" информация от МВР, коментираха дългогодишни служители в него. Те припомниха, че при управлението на СДС пресцентърът е действал на принципа да се съобщава повече за "разкрити" престъпления и по-малко за "регистрирани", за да се изтъкне ефективността от работата на служителите.

Споделяне

Още от България