Претендентите на Демократическата партия единни срещу Буш за Ирак

Претендентите на Демократическата партия единни срещу Буш за Ирак

Всички осем претенденти за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия в САЩ са единни в критиката си към настоящия президент Джордж Буш за политиката в Ирак.

По време на първия телевизионен дебат преди изборите през ноември 2008 г. те призоваха Буш да не налага вето на закона, който бе одобрен от двете камари на Конгреса и залага график за изтегляне на американските войски от Ирак, предаде ББС.

“Ако този президент не е ни изведе от Ирак, когато аз съм президентът, ще го направя”, заяви сенатор Хилари Клинтън.

“Само един подпис ни дели от края на тази война”, бяха думите на чернокожият сенатор Барак Обама, друг водещ кандидат на Демократическата партия.

По-рано президентът Буш заяви, че следващата седмица ще наложи вето на закона.

Дебатът се проведе в четвъртък вечерта в Южна Каролина - първия южен щат, в който в началото на следващата година ще се проведат първичните избори.

Кореспондент на ББС отбелязва, че по време на дебата не е имало истинска конфронтация между кандидатите, като всички те са се въздържали от реплики, които могат сериозно да притеснят конкурентите.

“Дадохме на иракския народ шанса да има свобода, да има своя собствена страна. От тях зависи да решат дали ще се възползват или няма да се възползват от този шанс”, заяви Хилари Клинтън.

Обама, който според социологическите проучвания е втори след нея по одобрение сред кандидатите на Демократическата партия, добави: “Американският народ каза: демократи и републиканци, време е да се сложи край на тази война”.

И макар че всички изказали се бяха единни в призивите за изтегляне от Ирак, повдигането на въпроса даде повод за атаки във връзка с политическата подкрепа за военната инвазия.

“Горд съм, че се противопоставих на тази война от самото начало”, каза Обама.

Хилари Клинтън, която подкрепи с гласа си инвазията в Ирак през 2003 г., каза, че ако тогава е знаела това, което знае сега, би действала различно.

Сенатор Джон Едуардс заяви, че всеки, който е гласувал в подкрепа на войната, трябва да се обърне към съвестта си. Самият той гласува “за”, но впоследствие многократно се извини за това.

Едуардс даде израз на новопридобитата увереност на демократите, че страната трябва да преосмисли начина, по който подхожда към външния свят. Светът отново трябва да вижда в Америка като сила на доброто, посочи той.

От осмината претенденти, които се събраха на дебатите, четирима одобриха по-рано в четвъртък законопроекта на Конгреса, обвързващ финансирането на войната в Ирак с график за изтегляне на американските войски. Текстът предвижда отпускане на 124 милиарда долара за финансиране на военните операции в Ирак и Афганистан, но при условие изтеглянето на американските войски от Ирак да започне до 1 октомври и да приключи най-късно до 31 март 2008 г.

Денис Кучинич обаче засече четиримата си колеги с думите, че е било безсмислено да се противопоставят на войната и в същото време да гласуват допълнително финансиране за нея. Самият той гласува против това.

Неудобните теми бяха избегнати

В рамките на 90-минутния дебат претендентите имаха максимум по една минута за отговор на въпроси. Не бяха позволени никакви последващи въпроси и открит диспут, което даде възможност на някои претенденти да избегнат неудобни теми.

Така например Клинтън и Байдън не казаха съгласни ли са оценката на лидера на мнозинството в Сената Хари Райд, че войната в Ирак е загубена.

В момента всички 8 претендеднти се стремят да спечелят партийната кандидат-президентска номинация на предварителните избори в началото на 2008 г. Избраният от демократите кандидат ще се изправи срещу кандидата на републиканците през ноември 2008 г.

Републиканците опонираха дистанционно на критиките.

“По всяка тема, от войната срещу терора до поддържането на ниски данъци и силна икономика, демократи като Хилари Клинтън, Барак Обама, Джон Едуардс и другите нямат връзка с ценностите на хората от Южна Каролина и цяла Америка”, заяви председателят на републиканците Робърт Дънкън в изявление, разпространено минути след края на дебата.

Полемика за Иран

За разлика от темата за Ирак, тази за Иран предизвика остра полемика между осмината претенденти.

"Би било голяма грешка да се започне война с Иран", заяви Барак Обама, който обаче бе прекъснат от Денис Кучинич, представител на лявото крило в Демократическата партия, който го упрекна, че в миналото е заявявал, че всички възможности са на масата що се отнася до Иран. "Това ще бъде още една война заради петрола", посочи Кучинич.

"Няма никакво съмнение, че ако Иран притежава ядрено оръжие ще представлява голяма заплаха за нас и за региона", заяви Обама. Той обяви Иран като “един от най-големите поддръжници на тероризма", но заяви, че ще е сериозна грешка да се започне война с Иран.

По тази тема сенатор Хилари Клинтън  запази мълчание.

Прическа с 400 долара с пари от кампанията

Въпросите за Ирак и Иран заеха първата част на дискусията, след което Едуардс бе запитан за платени 400 долара за прическа с пари от дарения за кампанията, а не от собствения му джоб.

“Това беше грешка, която поправихме”, отговори сенаторът, който е състоятелен бивш адвокат.

Той разказа спомен от детството си, когато веднъж отишли на вечеря в ресторант, но трябвало да си тръгнат, защото баща му не можел да си позволи цените. “Не съм забравил откъде идвам”, заяви Едуардс.

Петима от осемте кандидати – Гравъл, Байдън, Дод, Кучинич и Ричардсън - вдигнаха ръка, когато водещият Брайън Уилямс от ЕнБиСи нюз запита дали някой от тях някога е имал оръжие в дома си.

Участниците в дебата подчертаха подкрепата си за правото на аборт. Денис Кучинич заяви, че излъчените от него представители за членове на върховния съд ще споделят тази позиция. Той не спомена, че се противопоставяше на правото на аборт и е променил тази позиция, преди да се кандидатира за Белия дом през 2004 г.

На 40-тата минута от началото на дебата Хилари Клинтън за пръв път спомена своя съпруг, бившия президент Бил Клинтън. В отговор на въпрос за трагедията в техническия университет във Вирджиния, където студент застреля 32-ма свои колеги и себе си, тя каза, че си спомняла много добре как придружила съпруга си в висше училище в Колорадо, което стана сцена на подобна масова стрелба преди десетилетие.

Стивън Хес от Брукингс инститют каза, че Южна Каролина е важен щат за набиране на скорост преди “супер вторника” на 5 февруари, когато ще бъде решена номинацията. Той допълни, че телевизионният дебат е бил шанс за по-неизвестни претенденти като Крис Дод, Бил Ричардсън и Джо Байдън да бъдат видени от повече хора.

Първият телевизионен дебат на претендентите от Републиканската партия ще се състои на 3 май в Калифорния.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?