Претопяват паметник за спасяването на българските евреи и го отливат наново

За целта кабинетът отпусна допълнително 36 000 лв. на външно министерство

Претопяват паметник за спасяването на българските евреи и го отливат наново

Наново ще бъде отлят паметник за спасяването на българските евреи., след като отлетият преди пет години вече е повреден и най-вероятно ще отиде за претопяване. За целта правителството отпусна нови 36 000 лв. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, в което не е посочено колко пари са били платени за предишния паметник.

Монументът – символ на спасяването на евреите от Холокоста, е бил първоначално изработен по договор, сключен между Държавния културен институт и "Aрт студио – Момчил Цветков" ЕООД. Той е бил приет за изпълнен с приемо-предавателен протокол през декември 2013 г.

Паметникът е трябвало да бъде монтиран в Израел, но в продължение на 5 години транспортирането му не е осъществено. От съобщението не става ясно по какви причини.

Вместо това монументът е "престоявал без отговорно пазене в леярната, в която е бил изработен, поради което е в състояние, непозволяващо да бъде използван", се казва в съобщението на правителството.

По случая е изпратен сигнал до прокуратурата и са предприети действия за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от директора на Държавния културен институт, който е на подчинение на Министерството на външните работи.

В допълнение към това, Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна промяна в дизайна на паметника, което налага повторното му изливане от метална сплав, се казва в правителственото съобщение.

По тази причина по бюджета на Министерството на външните работи се отпускат допълнителни 36 000 лв. за промяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста.

Споделяне

Още от Общество