Прецедент: Митнически началник се оттегля сам "по морални причини"

Прецедент: Митнически началник се оттегля сам "по морални причини"

Началникът на Митница Югозападна и един от митничарите с "ония прякори" Николай Шушков е подал оставка. Новината потвърдиха и от агенция "Митници".

"Това е морален акт”, коментира пред агенция "Фокус" Шушков, обяснявайки, че поводът за оставката му е случаят от миналата седмица, когато дългогодишният митнически инспектор Марио Христов от Кюстендил беше задържан с подкуп от 300 долара в белязани банкноти.

"Това е лично мое решение и разбиране, без някой да ме е подканял за това", продължава Шушков. "В моята над 15-годишна ръководна практика в системата на агенция "Митници” за първи път служител в подопечните ми митнически учреждения е задържан под стража и е с повдигнато обвинение за престъпление по служба", казва Шушков, чийто прякор в митническите среди Шушумигата бе потвърден публично не от друг, а от митническия директор Ваньо Танов.

"Прецених, че е морален акт да подам оставката си. Вчера (в сряда - б.р.) след личен разговор с ген. Танов обясних, че това не трябва да се счита като бягство от реформата, която правим. Смятам, че действието ми е в духа на времето, в което живеем. Смятам, че този мой акт е в подкрепа на реформата на митническата администрация, която започна през миналата година”, каза още Шушков, като подчерта, че залавянето на неговия подчинен с подкуп бил "голям шок и изненада".

Шушков е бил ръководител на митнически пункт Станке Лисичково, на възловата митница Кулата и директор на още по-възловата митническа дирекция София в продължение на година и половина. При реформата на митническата администрация, която поде директорът на митниците Ваньо Танов след идването му на власт, Николай Шишков оглави окрупненото звено Митница Югозападна.

Според публикации в медиите в Югозападна България отношенията на Шушков с Танов в никакъв случай не са блестящи и хора, близки до нещата в митниците, обясняват хода на Шушков с оставката като опит да се предотврати евентуалното му уволнение.

Защото залавянето на митничар с подкуп не може да е такова събитие, което да предизвика потрес в митнически началник с 15-годишен стаж във ведомството.

В публикация отпреди месец в. "Струма" подсказва, че отстраняването на Шушков е въпрос на време и причината за това е не само разсекретеният доклад за работата на митниците през 2006 г., когато името на Шушков се свързва с контрабандни схеми през Кулата. По повод на този доклад Танов заяви, че Шушумигата "сега работи добре" и резултатите на Югозападната митница са добри, затова няма да го уволнява за стари "прегрешения".

Преди дни обаче на Кулата служители на МВР задържаха два камиона с 1335 мастербокса контрабандни цигари. Камионите бяха на две петрични фирми, а шофьорите бяха гърци. Самият вътрешен министър коментира случая като "особено показателен за добрата работа на МВР по пресичането на контрабандата".

Дни след това митническият шеф в региона подаде оставка по "морални причини".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?