Съдия Мирослава Тодорова:

Преценявам дали Цветанов ще има осигурен справедлив съдебен процес

Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова обяви в събота в Пловдив, че преценява дали министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще има осигурен справедлив съдебен процес, ако заведе дело за клевета срещу него. 

Следващата седмица тя ще реши дали да заведе дело заради изявленията на министъра, че "тя обслужва и е свързана с организираната престъпност". Според нея с тези твърдения Цветанов е засегнал личността и професионалното ѝ достойнство.

"Все пак е въпрос на упражняване на лично право. Преценявам дали министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес", каза Тодорова.

Министър Цветан Цветанов в свое изказване от 24 януари обвини съдия Мирослава Тодорова, че защитава организираната престъпност. Цветанов каза, че тя покровителства мафията и организираната престъпност и даде пример със забавените мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Тодорова обаче се защити, че Маникатов вече е бил осъден и затова забавянето на мотивите не е било фатално.

Според вътрешния министър обаче висш съдия, който има над 50 дела със забавени мотиви, или проявява професионална небрежност, или има връзка с организираната престъпност.

Тодорова коментира, че в момента съдиите в България работят при изключително тежки условия. Тя не скри, че съдиите са уморени от безплодния диалог през медиите с Цветан Цветанов.

"Това, което сме могли, сме казали. Няма смисъл да участваме в поддържането на шума. Ние със сигурност сме по-безпомощни в тази посока, но това е въпрос на държавно устройство. Ние трябва да гледаме дела, тихо и безпристрастно и да не се конфронтораме със страните по тях", посочи Тодорова, цитирана от БНР.

Съюзът на съдиите излезе с позиция по екстравагантното решение на МВР да кръстят една от последните спецоперации "Р.А.Л.И.Ц.А." на името на съдия Ралица Манолова, променила мярката за неотклонение на свързвания с "Наглите" Валентин Янев-Бореца.

"Със сигурност обективният наблюдател разбира, независимо каква е абревиатурата Р.А.Л.И.Ц.А., това е свързано с предишно изявление, че акциите оттук насетне ще бъдат кръщавани на имена на съдии. Знаем как се чувства нашият колега и знаем, че в понеделник трябва да отиде на работа и трябва да продължи да гледа тежки дела. Ние сме съдии, не трябва да допускаме напрежението да ни направи пристрастни. В този смисъл Министерство на вътрешните работи може да е спокойно - ние сме все така безпристрастни", заяви Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България