Прецизиран текст за ГМО-етикетите върху фуражите чака президентското вето

Изработен е вариант на спорната редакция на текст от Закона за фуражите, която освобождаваше производителите на смески за животни, съдържащи генно-модифицирани организми (ГМО) от задължително изписване на това върху етикетите на стоката. Това съобщиха във вторник от "За Земята", която с още пет организации предупреди миналата седмица президента Росен Плевнелиев за проблема. Той от своя страна в понеделник каза, че обмисля вето върху закона или поправка на спорните текстове чрез други закони.

От неправителствените организации обаче смятат, че законно коректният и спазващ конституцията начин за решаване на проблема с ГМО-етикетите е налагането на вето от държавния глава и разглеждането на вече подготвен с парламентарната земеделска комисия вариант на нова редакция. Тя предвижда при пускането на насипни фуражи на пазара купувачите да получават резултатите от лабораторни анализи за това дали продуктът съдържа или не ГМО, както и уникален код на вложения ГМО, а за пакетираните фуражи да има и надпис върху етикета, че съдържат генно-модифицирани организми.

От организациите припомнят, че въпросът с ясното етикетиране на ГМО, когато то е налично в състава на продукта, е залегнало и в Закона за храните още от 2010 г., но не се прилага. Според текстовете в Закона за ГМО и Закона за храните, при наличие на ГМО следва върху 25% от опаковката това да бъде обозначено с ясната формулировка "Съдържа ГМО", посочват те. Все още обаче това изискване не е влязло в Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните, за да има пълна правна уредба на въпроса.

В момента масово върху етикетите на множество продукти с малък шрифт и други наименования това изискване бива пренебрегвано, допълват още от "За Земята". Сдружението припомня, че преди около година, след сигнал на екоорганизации за пръв път от агенцията за храните заловиха фуражи с генно-модифицирана соя, без това да е отбелязано на етикета, но санкции от това не последваха, пише още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес