Преустройството на реактора в "Младост" върнато за нова екооценка

Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на тричленката за отмяна на положителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за преоборудване и трансформация за затворения през 1989 г. изследователски ядрен реактор в столичния квартал "Младост" в граждански тип оборудване за обучение и лечение на ракови заболявания.

Това съобщиха в сряда от ВАС, откъдето са върнали случая за ново произнасяне от министъра на околната среда и водите, тъй като при одобряването на ОВОС на инвестиционното предложение през 2010 г. не били взети данни от здравното министерство за евентуалното въздействие на съоръжението, чиято мощност ще е 200 kw върху населението.

 

По проекта за превръщането на съоръжението в база за обучение на ядрени и медицински специалисти и модерно лечение на ракови заболявания се работи от 2001 г. и дори държавата даваше годишна субсидия от 2 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при Българската академия на науките за реализацията му. През 2011 г. обаче тогавашният финансов министър Симеон Дянков спря парите за проекта.

 

Той обаче се обжалва пред ВАС още от 2010 г. от Националното движение "Екогласност" и след редица разглеждания на казуса сега съдът окончателно решава, че положителният ОВОС на преустройството на ядрения изследователски реактор ИРТ-2000 е незаконно. Липсват данни да са разгледани алтернативи, в това число и са няма реактор, постановява съдът. Не е изискано и становище на здравното министерство за евентуалното отражения на проекта върху здравето на жителите на столичния квартал. Не са оценени и рисковете от гледна точка сеизмичност на района, евентуални аварии и природни бедствия, терористични атаки, взривове, падане на самолет, тъй като съоръжението е в близост до летище София и др.

 

Съдът постановява, че трябва да се извършат всички анализи съобразно характеристиките на инвестиционното предложение, преди да се вземе решение за оценката за въздействие върху околната среда.

 

Адвокатът на жалбоподателите по делото Александър Кашъмов коментира, че решението на ВАС показва, че битките на гражданското общество изискват упоритост, но имат смисъл и водят до резултат. Според него съдебната система е демонстрирала независимост, а защитата на крепостта на безотговорността и олигархията, изградена около проектите на ядрената енергетика, се е пропукала.

Споделяне

Още по темата

Още от България