Преведени са само 100 млн. евро от обещаните 920 за катедралата "Нотр дам"

Преведени са само 100 млн. евро от обещаните 920 за катедралата "Нотр дам"

Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала "Нотр дам", за възстановяването ѝ са дадени или обещани общо 922 милиона евро, обяви френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от Франс прес.

"Дарителите са общо 350 000, 104 милиона евро вече са преведени", заяви Ристер.

"Твърде рано е да се каже дали сумата на даренията ще е достатъчна. Държавата ще поеме отговорността си, няма да оставим "Нотр дам" на произвола на съдбата", добави той.

Набирането на средствата е поверено на три фондации и френския Център на националните паметници.

Представители на френската Католическа църква призоваха да се подхожда предпазливо към възстановяването на катедралата, съобщи ДПА. Трябва да се поиска разрешението на Църквата за евентуални промени в архитектурата на катедралата, каза високопоставеният представител на парижкия диоцез монсиньор Беноа дьо Синети.

Френският президент Еманюел Макрон е казал, че ще има международен конкурс, който може да доведе до "съвременен архитектурен израз" за замяна на разрушената стрела на катедралата.

По закон във Франция катедралите са собственост на държавата, но Църквата ги ползва с религиозна цел.

"Става дума да се съхрани естеството на сградата, духът ѝ, същината ѝ и историята ѝ", изтъкна Дьо Синети.

"Мисля, че човек се нуждае от много смирение, за да работи по сграда като "Нотр дам", добави ректорът на катедралата монсиньор Патрик Шове.

Министърът на културата Франк Ристер обеща, че Католическата църква и парижките власти ще могат да изразят становищата си, но в крайна сметка решението ще се вземе от държавата като собственик. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа