Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Превес на настроенията в подкрепа на протестите, но без промени в електоралните нагласи

72% определят положението в страната като “нетърпимо“ и очакват реформи

53 коментара
Сн. БГНЕС

Негативните оценки за положението в страната са се повишили до безпрецедентно високо ниво за последните шест години. В обществото съществува превес на настроенията в подкрепа на продължаващите втори месец граждански протестите срещу правителството, но те не са съпроводени със съществени промени в електоралните предпочитания. Преди последните събития около блокадата на парламента равен брой хора се обявяват за това правителството да подаде веднага оставка и за това да не подава оставка. Това сочат данните от национално представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено общество", представено в петък.

Според проучването, проведено в периода 5-16 юли, 45% смятат, че България се развива към по-лошо по време на сегашното правителството, 20% са на противоположното мнение, а 35% не могат да преценят. 44% от анкетираните изразяват неодобрение към дейността на кабинета, 33% одобряват дейността му, а 23% не могат да преценят.

Неодобрението към правителството на Орешарски е най-високо в София, сред най-младите, сред хората с висше образование и сред тези с месечен доход над 500 лева на човек от домакинството. С изключение на селата във всички други типове наблюдавани населени места неодобрението към правителството надвишава одобрението. Същото се отнася и за всички възрастови групи с изключение на тази на хората над 60 години.

44% от хората в страната и 60% от столичани подкрепят протестите

Близо 44% от пълнолетното население на страната подкрепя протестите, в това число 7% заявяват, че участват в тях, когато имат възможност, 20% - биха участвали, но досега не са го правили и 16% ги подкрепят, споделяйки, че не биха се включили в тях. Делът на хората, които категорично смятат, че не трябва да има протести срещу правителството е 16%. Също около 16% са и нямащите определено отношение по този въпрос. 23% от анкетираните се съгласяват с мнението, че правителството има нужда от поне 3 месеца спокойствие и ако не се справи в този срок, биха протестирали след това.

Подкрепата за протестите в София е значително по-силно изразена. В София кумулативният дял на онези, които подкрепят протестите срещу правителството е 60%, приблизително 16.5% от жителите на столицата посочват, че когато имат възможност, участват в протестите, а 18% казват, че биха участвали, но все още не са.

Според данните от изследването, което е проведено преди сблъсъците между полицията и протестиращите в София в нощта на 23 срещу 24 юли и не отчита техния ефект върху обществените нагласи, възможността за незабавна оставка на правителството и избори през есента на тази година се подкрепя от около 37.5% от анкетираните. Същият дял анкетирани смятат, че правителството не трябва да подава оставка.

25% са на мнение, че правителството трябва да подаде оставка през пролетта на 2014 година и тогава да се проведат парламентарни избори заедно с изборите за европейски парламент. Най-слаба е подкрепата на идеята за ново правителството в рамките на този парламент, като едва 12% биха подкрепили подобен вариант. Запитаните са имали възможност да изразят съгласие с повече от една възможност и сборът от процентите надвишава 100.

Избирателите на ГЕРБ и десните с най-силна подкрепа за протестите

Наблюдава се силна връзка между заявената подкрепа за протестите и заявените политически симпатии на анкетираните. Повече от три четвърти от привържениците на ГЕРБ заявяват, че подкрепят протестите (77%), почти две трети от поддръжниците на партиите, заявили участие в Реформаторския блок, в това число електоратът на България на гражданите, ДСБ и др., също подкрепят протестите (62%).

Сред гласуващите за БСП, едва 10% подкрепят протестите, но на практика никой от тях не съобщава да е протестирал на улицата досега. Сред лицата, които биха гласували за ДПС, 18% твърдят, че подкрепят протестите срещу кабинета, но също така никой не е участвал в тях, в това число 15% заявяват, че ги подкрепят, но не биха участвали. Делът на онези, които нямат отношение към протестите, е най-висок именно сред поддръжниците на ДПС (40%).

На въпрос защо участват в протестите по 48% са отговорили, че правителството допуска много грешки в персоналните назначения и че е зависимо от задкулисни интереси. 31% не харесват това, че БСП е на власт, и също толкова са отговорили, че не им харесва това, че ДПС е на власт. 23% са отговорили, че не харесват това, че правителството зависи от подкрепата на “Атака“.

ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок в новия парламент

На въпрос "За кого бихте гласували, ако днес има парламентарни избори", 23.4% казват, че биха гласували за ГЕРБ, 22.1% - за БСП и 5.2% - за ДПС. За всяка една от останалите политически сили биха гласували около или под 2 процента от анкетираните, като сред тях най-близо до прескачане на бариерата са България на гражданите, Националния фронт за спасение на България и “Атака“.

31 на сто заявяват, че няма да гласуват.

На директен въпрос дали биха подкрепили с гласа си нова коалиция център-дясно (Реформаторски блок), включваща ДСБ, България на гражданите, Синьо единство, Зелените, Свобода и достойнство и други от традиционните десни партии, останали извън парламента, 7% отговарят "да, напълно", а други 12% отговарят "по-скоро да".

72% определят положението в страната като “нетърпимо“

Рекордно висок дял от 72% от българските граждани определят положението в страната като "непоносимо/нетърпимо". Това е скок с 15% спрямо пролетта на миналата година и представлява най-високата стойност, регистрирана по този показател през последните 6 години. Едва 2% смятат, че положението в страната е "нормално/добро", други 22% го определят като "поносимо", а 4% не са изразили мнение.

Съществено нарастват и негативните оценки за икономическата ситуация. 63% от анкетираните смятат, че икономическата ситуация се е влошила през последната година, а 37% очакват тя да продължи да се влошава. Това представлява увеличение на негативните оценки по тези показатели, съответно с 10 и 15 процента, в сравнение с преди една година.

Подкрепата за демократичните ценности се увеличава

Данните от изследването показват нарастване на нагласите в защита на демократичните ценности в сравнение с предходната година. На въпрос "Ще се съгласите ли да се ограничат за кратко време някои от демократичните права и свободи, за да се въведе ред и сигурност и да се стабилизира икономиката?" 37.6% от анкетираните отговарят категорично не или по-скоро не, което е увеличение с 10% в сравнение с дела на хората, споделящи това мнение през май 2012 година (27%).

Съгласие да бъдат ограничени демократичните права и свободи изразяват 47.7% от анкетираните, което е спад с над 8% в сравнение с преди една година (56%). Относителният дял на несъгласните с ограничаване на демократичните права и свободи е най-висок сред привържениците на партиите в Реформаторския блок, 53% от които са против подобно ограничаване. На обратния полюс са привържениците на БСП, 59% от които биха приели ограничаване на демократичните права в страната.

Доверието в политическите партии продължава да спада, като през юли едва 7% от анкетираните заявяват, че имат голямо или много голямо доверие към тях. Доверието към парламента остава традиционно ниско (10%), а това към правителството (15%) спада до най-ниското си ниво от 5 години насам. Доверие към президента изразяват 30% от анкетираните, а 40% от тях заявяват, че имат по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на българските. Хората на обратното мнение са 15%.

Подкрепа за ЕС, финансовата стабилност и реформите

Шест години след официалното присъединяване на България към ЕС, близо 70% от анкетираните заявяват, че днес отново биха подкрепили членството в съюза и оценяват ефекта от него като напълно или по-скоро положителен, докато около 19 на сто са на обратното мнение. По-добрите възможности за намиране на работа, свободното пътуване и достъпът до еврофондовете са определени от анкетираните като трите най-големи предимства от европейското членство на страната. Под 10% от запитаните смятат, че членството няма никакви предимства.

Мнозинството българи продължават да изразяват привързаност към политиката на финансова стабилност. Над половината от анкетираните (близо 51%) не одобряват идеята правителството да вземе допълнителни заеми, за да попълни "дупките в бюджета", докато около 24 на сто са съгласни с тази идея. Системата на валутен борд също получава висока подкрепа. 56% от анкетираните заявяват, че подкрепят борда, което е най-високото регистрирано ниво на подкрепа за него през последните 6 години. Против валутния борд са 21% от запитаните. В същото време, идеята за въвеждане на еврото продължава да губи атрактивност, като 67% от анкетираните са против замяната на лева с еврото, а едва 16% биха подкрепили подобна промяна.

Според анкетираните в страната е най-наложително да продължат реформите в секторите здравеопазване (40%); пазар на труда, заетост и доходи (27%); икономически растеж (25%); социална политика (24%) и образование (21%). 8-9% от анкетираните смятат, че са нужни неотложни реформи в съдебната система и в сферата на вътрешния ред и сигурност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #53

  В "Отворено" са по отворени към нещата от живота :))

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #52
 3. Анонимен
  #51

  "Протестите се подкрепят и от голямо множество от хора, които не могат да ходят на протестите" Естествено! И също от подкрепящи правителството, които не ходят при пилоните на НДК.

 4. Анонимен
  #50

  А против тия инсценирани от тиквата и костовистите" "протести" има още повече хора, които не са на улицата.

 5. Анонимен
  #49

  Протестите се подкрепят и от голямо множество от хора, които не могат да ходят на протестите.

 6. Анонимен
  #48

  47, мисли за себе си! Аз съм доволен от това, което съм постигнал.

 7. Анонимен
  #47

  43: със злоба и зажист до никаде няма да стигнеш. И след 20 години на същия хал ще си.

 8. Анонимен
  #46

  към 36: От друга страна, как да не подкрепиш протеста, като виждаш кои мутри са в правителството, парламента и най-вече зад тях!?

 9. Анонимен
  #45

  Изключително точен 38.

 10. Анонимен
  #44

  Според ”Сова Харис” електориалните нагласи са: БСП - 19.3 %, ГЕРБ - 16.9 % , ДПС - 7.8%, Реформаторски блок - 3.9% , 48% подкрепят протестите срещу кабинета, 52% не!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.