След като още въгледобивни фирми на Ковачки започнаха протест

Превод на половин милион лева от НЕК спря миньорската стачка

Бареков като месия отпушва блокада на път край София

Превод на половин милион лева от НЕК спря миньорската стачка

Експресен превод на половин милион лева от НЕК към "Топлофикация Сливен", за да се разплати тя с мини "Черно море" и да получат стачкуващите втори ден там работници забавените си заплати, предотврати разрастването на миньорските протести, към които в петък се присъединиха още две мини, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Така няколко часа по-късно останалите два дни под земята работници от мини "Черно море" и поддържащите ги колеги от мини "Бобов дол" и "Мини открит въгледобив" в Перник обявиха, че спират ефективната стачка.

Преди да се стигне до развръзката пернишките миньори блокираха около обяд главния път Е-79 край Драгичево с искания за редовно разплащане на държавата към ТЕЦ-овете и мините, според които необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности е виновно да не получават заплатите си.

До момента ръководството на самата мина "Черно море" не е коментирало защо е бавило заплатите на работниците, но протестите започнаха да ескарилат две седмици преди предсрочните парламентарни избори, в които участва свързаната с Ковачки пария "Лидер" заедно с "България без цензура", чийто лидер Николай Бареков побърза да се появи сред протестиращите край Драгичево и ги убеди да вдигнат блокадата.

"Дадох три дни толеранс на държавата да се разплати с ТЕЦ-овете, те да платят на мините и работниците да получат заплатите си. Направих го, за да не ме обвинят, че политизирам протеста. Затова и забавих слизането ми под земята при миньорите в Бобов дол, както им бях обещал", каза Бареков. Той призова миньорите да отидат на жълтите павета в София, където гласът им ще бъде по-добре чут, след което потегли към рудник "Бабино" в Бобов дол.

 

Събитията се развиха в отсъствието на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който е в Азербайджан заедно с президента Росен Плевнелиев, за старта на строежа на Южния газов коридор.

Двама миньори изведени заради здравословни проблеми

Шестдесет и един работници останаха два дни на 300 метра под земята в рудника като техни колеги им носеха храна и вода.

Двама мъже бяха изведени в петък сутринта от забоите по спешност. Единият е имал сърдечен проблем, а другият направил хипертонична криза. Началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев съобщи, че двамата извадени миньори са били в прединфарктно състояние.

Мини "Черно море" дължи за заплати 340 000 лева, още 32 000 лева на електроразпределителното дружество EВН и около 100 000 лв. на останали фирми доставчици.

Синдикатите и работниците обвиняват за забавянето държавната "Национална електрическа компания" (НЕК). Тя дължи пари на "Топлофикация - Сливен", която пък е основен купувач на въглищата от мината.

Мини "Черно море" и "Топлофикация - Сливен" се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. В началото на юни топлофикационното дружество и мините бяха прехвърлени на компании, регистрирани в Кипър.

НЕК даде още 500 хил. лв. за заплати

След като първоначално от Министерството на икономиката и енергетиката обявиха, че НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" два и половина пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море", малко по-късно през деня от ведомството на министър Васил Щонов съобщиха, че НЕК е превела още 500 хил. лв. на топлофикационното дружество.

Парите са платени "за да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини "Черно море". Допълнителните 500 хил. лв. са преведени след разпореждане на правителството БЕХ да намери резерви.

От началото на годината на "Топлофикация Сливен" са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на "Топлофикация Сливен" е да се разплаща ритмично с контрагентите си, се казва в съобщението на Министерството на икономиката и енергетиката.

В него е посочено, че "още веднъж държим да бъде отбелязано, че НЕК не е в никакви търговско-правни отношения с "Мини Черно море".

"Считаме за несправедливо както обществения доставчик на електроенергия, така и миньорите, работещи в мините, да бъдат заложници на икономическо-правните отношения между субекти извън държавата", се казва в съобщението на енергийното министерство.

Ведомството на министър Щонов е било информирано за обявяване на стачна готовност в мината на 10 септември с молба незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК суми към "Топлофикация-Сливен" или поне 270 хил. лв. за неизплатени заплати.

За първите седем месеца на годината на "Топлофикация-Сливен" са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност от 53%.

На 12 септември по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите на "Топлофикация-Сливен" са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са два и половина пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК, се казва в първото съобщение на енергийното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес