Превозвачи плашат София с блокада заради СЕМТ-разрешителни на СОМАТ

Близо 500 камиона в София имат готовност на 4 януари да блокират Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

Протестите ни са свързани с двойния стандарт при разпределянето на многократните разрешителни СЕМТ, каза Александър Чакъров, председател на Националното сдружение на българските превозвачи, цитиран от агенция Фокус.

"Министър Василев толерира най-голямата фирма СОМАТ, която е уличена в най-много нарушения и фалшификати, и по критериите в неговата заповед за разпределението тази фирма трябваше да бъде декласирана, както има фирми декласирани за много по-малки нарушения. Но той каза, че тъй като тя е най-големият инвеститор не можело да се действа така към нея. Само че в критериите никъде не пише дали е малка или голяма фирма. Затова е протестът", обясни Александър Чакъров. По думите му всички браншови организации, без контролираната от СОМАТ, са се включили в протеста, в който се настоява за отнемането на всички разрешителни на СОМАТ.

В специална декларация превозвачите заявяват, че оттеглят подкрепата си на ръководството на МТС "поради факта, че то със своите действия и изявления манипулира общественото мнение и създава политически чадър над една транспортна фирма, уличена в неколкократни фалшификации". В документа превозвачите заявяват още, че ако до края на работния ден на 3 януари 2005 г., ръководството на МТС не коригира политиката си, ще бъдат предприети протестни действия с искания за оставка на ръководството на МТС и отнемане на лиценза на транспортната фирма нарушител.

Готовност за включване в протеста имат още 10 града в страната, каза Чакъров.

Разпределението за разрешителните за превоз с камиони между автомобилните фирми за 2005 г. е извършено по административен, но обективен начин, защото браншовите организации се оттеглиха от комисията, която определя коя фирма колко разрешителни ще получи. Това каза пред журналисти днес Анелия Крушкова, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

По думите на Крушкова ако се окаже, че СОМАТ наистина е нарушила режима на разрешителните, може да има и по-тежко наказание за превозвача, включително пълното отнемане на разрешителните за срок от 2 години.

Крушкова добави, че ако утре превозвачите изпълнят заканата си от декларацията - да блокират движението, то министър Василев е длъжен, съгласно член 100 от Закона за автомобилните превози, да наложи глоби от 1000 до 5000 лева, или да отнеме лицензите на превозвачите, които използват или са предоставили превозните си средства за блокиране на движението.

По думите ѝ, ако на СОМАТ бъдат отнети всички разрешителни СЕМТ, тяхното място ще бъде заето не от българските им конкуренти, а от фирми от Румъния, Турция или Полша.

Със Заповед от 8 юли 2004 г. за разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за 2005 г., бяха определени 134 разрешителни, предназначени за "по-зелен и сигурен" автомобил /ЕКМТ/ и 949 "Евро 3 сигурен" автомобил/СЕМТ/, припомниха от министерството.

Разпределението на СЕМТ разрешителните трябваше да приключи до 15 декември 2004 г., каза зам.-министър Крушкова. След сигнал за нарушение на "СОМАТ" в бордовите дневници на камионите, процедурата бе забавена до края на 2004 г. Незабавно за нарушенията са били уведомени Гранична и Икономическа полиция.

В момента се извършва проверка по случая. Според сигнал на превозвачи, камиони на СОМАТ по документи са били едновременно в две различни държави.

До разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за 2005 г. са допуснати 293 фирми. Одобрени са 697 камиона за ЕКМП разрешителни и 2371 за камиони за "Евро 3 сигурни" /СЕМТ/ разрешителни.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?