Превозвачи поискаха среща с транспортния министър заради проблемите с Турция

Превозвачи поискаха среща с транспортния министър заради проблемите с Турция

След неуспеха на провелите се в началото на седмицата преговори в Истанбул по премахване на ограниченията за движение на българските камиони през турска граница, най-големите браншови организации в автомобилния транспорт са поискали среща с новия министър на транспорта Данаил Папазов, за да съдейства за решаването на проблемите.

 

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и Съюзът на организациите от автомобилния транспорт (СОАТ) посочват, че въпреки тяхното желание да се намерят приемливи решения и за двете страни, такива не са постигнати, заради позицията на турските превозвачи, които се страхуват от конкуренцията на българските си колеги.

 

Браншовиците уверяват, че правят всичко възможно, за да не се стигне до нови протести, за които голяма част от превозвачите настояват.

 

Две блокади на пунктове на българо-турската граница имаше в рамките на една седмица в средата на май. След ескалацията на напрежението втория път, когато бе спряно движението от страна на български тирове, бе насрочена среща в Лайпциг между българския и турския министри. Двамата се разбраха за падане на рестрикциите и дори за увеличаване на броя на разрешителните за преминаване на български камиони през турска територия с 30 процента. Конкретните договорености обаче трябваше да се разпишат в началото на тази седмица, на преговорите се провалиха.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?