Превозвачи протестираха срещу "лобистки" законопроект

След атаката на БСП срещу "спонсора" на ГЕРБ Миролюб Столарски Цветан Цветанов обяви отстъпки

Снимка: БГНЕС

Превозвачи от цялата страна спряха временно работа в четвъртък между 14 и 15.30 ч. в знак на протест срещу "лобисткия" според тях законопроект за създаване на българска автомобилна камара, внесен в парламента от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Планира се стачката да прерасне в ефективна и да се стигне до масови шествия на 25 юни в цялата страна, ако проектът не бъде оттеглен.

Преди ден лидерката на БСП Корнелия Нинова директно обвини управляващите, че "дават транспортния бранш в ръцете на близки до властта фирми" и обяви, че спонсорът на ГЕРБ Миролюб Столарски, който е транспортен бос и хотелиер, вече е регистрирал в Търговския регистър името "Българска автомобилна камара", въпреки че проектозаконът още не е приет. Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ призна, че това наистина е така, но после Столарски прехвърлил камарата на КРИБ.

Около 2000 автобуса заявиха участие в протеста

В днешния протест заявиха участие около 2000 автобуса. В акцията обявиха, че ще се включат Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националният съюз на превозвачите и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, които покриват почти 100% от пътническите превози в страната. Позицията на браншовите организации бе подкрепена и от три работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата.

Според протестиращите текстовете на законопроекта са "лобистки" и създават предпоставки за корупция. Той няма да реши, а ще задълбочи проблемите, смятат те. Затова си изпратили писмо до Министерството на транспорта и до Народното събрание проектът да бъде изтеглен.

В бранша обаче има разделение по казуса, като някои фирми заплашват с контрапротест, ако законопроектът бъде оттеглен.

Предвижда се създаването на една браншова камара с държавни функции

Законопроектът на ГЕРБ, патриотите и "Воля" предвижда създаването на една браншова камара в сектора със задължително членство, на която да се възложат и настоящи държавни функции като например контрол на дейността, лицензиране и др. Освен задължително членство се предвижда и плащането на членски внос от 1000 лв., което при 17 000 транспортни фирми у нас прави приход от 17 млн. лв.

Според протестиращите превозвачи текстовете ще доведат до нерегламентирани споразумения между отделни фирми и натиск върху някои от тях.

БСП: Две частни фирми искат да си направят частно министерство

"Две частни фирми, представящи се за асоциация, намирайки лоби в парламента, внасят законопроект, с който искат да изнесат голяма част от дейността на транспортното министерство в частна организация, да си направят частно министерство, да си назначат частен министър на транспорта", коментира в кулоарите на Народното събрание Георги Свиленски от БСП.

Левицата настоява законопроектът веднага да бъде изтеглен.

Свиленски добави, че заинтересованите от създаването на автомобилна камара вече са си назначили и министър и са запазили името на браншовата организация още през февруари, при положение че законът все още не е приет и се мъчат сега в рамките на три-четири месеца да го прокарат през пленарната зала.

"Всичко, което се говори, че ще обедини бранша, че ще бъде единна камара, която защитава интересите му и ще го представлява пред държавата, е неоснователно", коментира Свиленски. Той разясни, че според европейски директиви не може насила някой да участва в браншова организация.

"С този закон искат да задължат всички 17 хиляди транспортни фирми да членуват в тази организация, да плащат членски внос от 1000 до 10 000 лв. и да контролират кой ще извършва тази дейност, на кого да дадат или отнемат лиценза", смята левицата.

У нас контролът на транспортните фирми е в правомощията на ИА "Автомобилна администрация", от няколко години те са в електронен регистър в Министерството на транспорта. Според министъра на транспорта няма данни за корупция, посочи още Свиленски.

ГЕРБ: Премахваме задължителното членство

Впоследствие лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че законопроектът няма да бъде изтеглен, но ще се премахне задължителното членство, което "е взривило" превозвачите.

"Намеренията ни са съвсем добронамерени", обясни Цветанов. Според него проектът се базира на обсъждания, правени в рамките на година.

Цветан Цветанов посочи, че Законът за автомобилната камара е в подкрепа на транспортния бранш, за да може правилата да бъдат еднакви за всички и да може експертното мнение да бъде чуто от изпълнителната власт и от парламентарните групи. Той се ангажира да проведе срещи с патриотите и "Воля" по повод текстовете и протестите на превозвачите.

Готовност за протест с автобуси и камиони в центъра на София

Междувременно, протестиращите вече имат готовност за ефективни действия на 25 юни.

"Вече за 25-и имаме 740 автобуса заявени за протест. Колегите с камионите, които са против този законопроект също ще внесат искане за протести, което означава, че излизаме заедно на протест - камиони и автобуси срещу законопроекта", заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя обясни, че до Столична община е изпратено искане за провеждането на протеста.

"На 25-и от 10.00 часа до 11.00 час автобусите да се съберат на площада пред храм-паметник "Александър Невски". От там покрай Народното събрание, по протежението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе" ще се разположат автобусите. След това ще преминат от Народното събрание, през президентството и ще отидат до Централна автогара", обяви Милтенова и допълни, че целият протест е предвиден в периода 11.00-13.00 часа.

"Ние сме склонни към диалог. Помолихме да се изтегли законопроектът и да се даде срок до 15 юли, в който да се внесат предложенията за самостоятелни камари- автомобилна и товарна, което на нас ни е отказано. Ние не разбираме защо и законотворците, и политиците настояват камарата да бъде обща и какви интереси стоят зад това", коментира Милтенова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес