Превозвачи са против евролиценза за вътрешността на страната

Превозвачи са против евролиценза за вътрешността на страната

Превозвачи настояват да отпадне задължителния евролиценз за транспортиране на товари и пътници на територията на страната. Изискването ще засегне около 9000 транспортни фирми, които нямат евролиценз и ще трябва да кандидатстват за такъв до края на 2010 г. Тогава изтича крайният срок, в който компаниите, извършващи превоз в страната и в рамките на ЕС трябва да уеднаквят статута си.

Това означава километрични опашки пред Автомобилна администрация в последните дни на 2010 г., работа в събота и неделя, а за превозвачите – 2000 лева допълнителни разходи, свързани с пререгистрацията, каза Койчо Русев от АЕБТРИ (Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища).

От бранша вече са преговаряли с представители на транспортното министерство текстът да отпадне. Вече имаме съгласие от шефа на "Автомобилна администрация" Симеон Ананиев, преговаряхме и със зам.-министъра на транспорта Камен Кичев.

АЕБТРИ ще постави въпроса и пред транспортната комисия в парламента в четвъртък.

Автопревозвачите, работещи в рамките на ЕС, трябва да отговарят на определени изисквания, които ще важат и за вътрешните товари, ако срокът все пак бъде спазен – камиони от по-висок еко клас, например. Пререгистрацията освен това може да "изчисти" част от сивия сектор.

Споделяне

Още от Бизнес